Vědí vaše ratolesti, kdo byl Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Leoš Janáček nebo Bohuslav Martinů? Česká hudební esa, jejichž umělecký odkaz je předáván z generace na generaci. A FOK teď chce tyto legendární postavy přiblížit i dnešním dětem.

Interaktivní poznávání

O víkendu 31. 8. a 1. 9. čeká na ně v kostele sv. Šimona a Judy tajuplná hudební bojovka. Je určitě se na co těšit, na programu se totiž podílely zkušené lektorky z České Orffovy společnosti, které při FOKu vedou Hudební klub Fík a Atelier hudební edukace pro studenty hudební pedagogiky.

Co tedy děti čeká? Během interaktivního putování kostelem si vyzkoušejí, jak vlastně hudba vzniká, jak reaguje na různé inspirace, jak se na ni tvoří výtvarná díla. Chybět samozřejmě nebude ani poslech nejznámějších ukázek čtyř českých hudebních velikánů.

Malí návštěvníci jistě ocení hernu bicích nástrojů Indiánů z Nového světa, liška Bystrouška je provede svým lesním dobrodružstvím, zvídavé děti si můžou doplnit informace o tom, jak to vlastně bylo se slavnou věštbou z Vyšehradu.

Koncert s povídáním a vizuálními efekty

A komu to nebude stačit, pokračovat může i 2. září. Na bojovku totiž naváže koncert pro rodiny s dětmi. Pod názvem Do Smetanky nejen za Smetanou se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu, kde opět v podání FOKu zazní ta nejznámější díla Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

I tady na posluchače čeká zajímavý zážitek, už jen proto, že orchestr bude řídit nejvyhledávanější dirigent své generace Tomáš Brauner. Jednačtyřicetiletý muzikant vystudoval na pražské Státní konzervatoři hru na hoboj a dirigování. V dirigování se dál vzdělával na Hudební fakultě Akademie múzických umění. Následovala stáž na vídeňské Universität für Musik und darstllende Kunst a v roce 2010 se stal laureátem Mezinárodní dirigentské soutěže Dimitrise Mitropoulose v Aténách.

Za svou kariéru Tomáš Brauner spolupracoval s celou řadou věhlasných hudebních těles, zván je rovněž významnými mezinárodními festivaly. Proto pod jeho taktovkou vystoupení FOKu jistě bude stát za to. A co víc, koncert doplní vyprávění Jana Ciny, vizuální efekty a muzikanti dokonce dětské publikum vyzvou ke spolupráci. Jak? Přijďte se přesvědčit!