O tom, že jde o „zázračné“ děti není vůbec pochyb. Klára Gibišová už má ve svém útlém věku na kontě celou řadu cen z prestižních tuzemských soutěží, loni excelovala na Mezinárodní klavírní soutěži Mozart ve Frascati v Itálii, kde se stala absolutní vítězkou.

Klára Gibišová je u klavíru už od tří let

Klára se pro hudbu prostě narodila. Za klavír usedla už ve svých třech letech, známé písničky si brnkala jen tak podle sluchu. O dva roky později sice ještě neuměla noty, ale už koncertovala a publiku úžasem padala brada.

Cvičení věnuje většinu svého volného času. Na lekce chodí třikrát týdně a její učitelka jí prý říká hudební tygřík. „Protože jsem hrozně divoká. Venku pořád lítám a často utíkám v rytmu i v samotných skladbách,“ přiznala talentovaná dívka, kterou si loni do své televizní show pozval i Jan Kraus. A Klárka se jím rozhodně nenechala zaskočit.

Jan Schulmeister si skladatele dělí podle barev

Klářin o čtyři roky starší kolega Jan Schulmeister má rovněž za sebou plno úspěchů v klavírních soutěžích jak u nás, tak i v zahraničí. Loni se mimo jiné stal vítězem Mezinárodní klavírní soutěži Césara Francka v Bruselu.

Tenhle mladý muzikant z Kroměříže, který pochází z hudební rodiny, začal na klavír hrát v pěti letech, od té doby cvičí denně minimálně dvě hodiny. Vážná hudba se stala jeho láskou, jednotlivé skladatele má dokonce doma rozdělené do různých barevných složek. Prý podle toho, jakou mu svou osobností a hudbou připomínají.

Mezi jeho oblíbence patří například Sergej Rachmaninov, Franz Liszt, Johannes Brahms či Antonín Dvořák. „Jejich skladby pro klavír jsou geniálně napsané,“ uvedl Jan Schulmeister s tím, že s kompozicí koketuje také on sám. V šuplíku už má soubor čtyř skladeb Opus I – Rut, Blau, Gelb, Grün.

Ve znamení hudby 18. století

Na prvním koncertě roku 2020 Pražského komorního orchestru bude na programu hudba 18. století. Zaposloucháte se do Malé noční hudby Wolfganga Amadea Mozarta, následovat bude Koncert D dur pro klavír a orchestr Josepha Haydna a Sinfonia in A Jana Zacha. Na závěr se pak opět můžete těšit na velikána klasicismu – W. A. Mozarta a jeho Koncert č. 12 A dur pro klavír a orchestr.

Pražský komorní orchestr bude řídit stálý koncertní mistr a vynikající houslista Leoš Čepický.