Kritikové toto americké duo ze Seattlu označují jako gangsta rap z vesmíru. Poetické, někdy až mystické texty se v něm pojí s propracovanou elektronikou, africkými perkusemi a přídechem jazzu. Vytváří tak zvuk, který je zároveň neklidný i podmanivý.

Shabazz jsou výtvorem Ishmaela Butlera, bývalého člena devadesátkové jazz-hiphopové kapely Digable Planets, ve spolupráci s multiinstrumentalistou Tendai Marairem, jehož otcem byl proslulý učenec a mistrovský hráč na mbiru Dumisani Maraire.

Experimentátoři hiphopu

Už jejich debutové album Black Up z roku 2011 ukázalo, že Shabazz Palaces se pouští do hiphopových experimentů. Namísto velkohubosti svých žánrových současníků zvolili Butler a Maraire cestu minimalistické, nepředvídatelné zvukovosti – téměř mimozemskou syntetiku, tribální styl bubnů a roztříštěný rytmus. To vše poskytlo ideální zvukové prostředí pro Butlerovy bezchybné, odlehčeně plynoucí, důvtipné a provokativní texty.

Dalším albem, Lese Majesty z roku 2014, vkročila dvojice na experimentální scénu už definitivně - a dělala předkapelu slavným Radiohead. Britský deník The Guardian popsal jejich našlapané a vysoce sofistikované umění jako „strhující hudbu, která, zdá se, nemá vůbec obdoby“.

Kdo chce zažít budoucnost hiphopu, anebo se jednoduše oprostit od toho, co pokládá za hiphop, nesmí podle organizátorů chybět na letošním koncertu Shabazz Palaces na Strunách podzimu.

 

Podívejte se na webové stránky: www.strunypodzimu.cz