Siam Sinfonietta je jedním z nejvzrušujících mládežnických orchestrů, které vznikly v posledních 10 letech. A během svého letošního turné postupně navštíví osm evropských měst, a to u nás, na Slovensku, Maďarsku a Německu.

„Máme ke střední Evropě zvláštní vztah, protože Siam Sinfonietta se poprvé proslavila před 7 lety právě při své tour v Praze. Letos je to poprvé, kdy se celý orchestr po 7 letech vrací do Evropy. Máme zajímavý program složený ze skladeb soudobých thajských i evropských skladatelů, tudíž si myslím, že si to posluchači moc užijí,“ sdělil umělecký ředitel a zakladatel orchestru Somtow Sucharitkul.

Siam Sinfonietta

Výběrové stipendijní hudební těleso sdružuje nejtalentovanější mladé instrumentalisty ve věku od dvanácti do pětadvaceti let, kteří sbírají zkušenosti a ocenění z celého světa. Vystupovali v různých světových koncertních sálech, jako je například newyorská Carnegie Hall a mnichovský Prinz Regententheater, berlínský Konzerthaus, pražské Klementinum, kalifornské Disney Hall, či Emirates Palace v Abu Dhabi.

Na programu pražského koncertu bude thajská současná hudba doplněná převážně o díla dvacátého století. Siam Sinfonietta se předvede i v osvědčených skladbách světových pódií jako je Mozart, Wagner nebo Dvořák.

Novoměstská filharmonie

Společně s thajskými muzikanty v Praze vystoupí neprofesionální mládežnický orchestr Novoměstská filharmonie z Nového Města nad Metují. Ten se v sále Bohuslava Martinů Lichtenštejnského paláce představí pod taktovkou svého dirigenta Jaroslava Rybáčka v první půli večera.

Na pódium se také postaví sólista a koncertní mistr Symfonického orchestru Českého rozhlasu Petr Zdvihal, v jehož podání zazní známé Cikánské melodie Pabla de Sarasateho.