Pražský filmový orchestr je totiž výjimečný. Jako jediný v České republice se specializuje na koncertní interpretaci filmové hudby a sklízí tak jeden úspěch za druhým.

Zápis do Guinessovy knihy rekordů

Celé těleso je složeno ze zhruba osmdesáti mladých muzikantů - studentů či absolventů různých hudebních a uměleckých škol, které dal v roce 2004 dohromady dirigent Jiří Korynta.

A právě svým „šéfem“ je orchestr také výjimečný. Jiří Korynta totiž není jen dirigent, ale také multiinstrumentalista, který se zapsal do Guinessovy knihy rekordů – během hodiny zvládl zahrát na osmadvacet různých hudebních nástrojů!

Filmová muzika spojuje všechny hudební styly

Jak už bylo zmíněno, Pražský filmový orchestr se ve svém programu zaměřuje na hudbu stříbrného plátna, a tak se posluchači na každém z koncertů tohoto tělesa můžou těšit na kouzelný večer s pořádnou porcí hudebních lahůdek. Orchestr má ve svém hudebním archívu přes 120 originálních amerických partitur s hudbou z nejslavnějších filmů jako Star Wars, E. T. mimozemšťan, Superman, Harry Potter, Schindlerův seznam, Piráti z Karibiku, Čelisti, Spiderman, Vetřelec či Gladiátor.

„Hrajeme jak melodie, které si lidé pískají na ulici, tak i ty, které zas tak známé nejsou, “ říká Jiří Korynta s tím, že filmová muzika spojuje všechny hudební styly i žánry. „Každý si v ní tak najde něco svého,“ dodává dirigent.

Na Novoměstské radnici zahraje sextet

Na Novoměstské radnici zahraje ale jen část tělesa. Z orchestru se totiž před časem vyčlenilo smyčcové kvarteto, které později Jiří Korynta obohatil o rytmickou sekci - klavír a bicí soupravu - a dal tak vzniknout sextetu.

A právě to se s podtitulem Smyčce PFO představí 24. února v sále Novoměstské radnice. A je na co se těšit, na programu bude jak výběr z filmových melodií, tak i skladby klasické.