Festival po završení dvacátého ročníku z kulturní mapy Prahy na čas zmizel. Jak uvedl spoluzakladatel akce Marek Vrabec, tahle přehlídka si loni prostě vybrala oddychový čas.

Teď se ale opět do naší metropole vrací. Marek Vrabec je nyní prezidentem, festival má i nového programového ředitele, kterým se stal Vilém Spilka (mimo jiné také šéf nejvýznamnější současné jazzové přehlídky JazzFestBrno)

Klasika, country, hip hop i lidový folklór

Jaká bude nová podoba festivalu? Tak především už nepůjde pouze o čistě klasickou hudbu – program slibuje množství žánrů a stylů, od klasických až po ty nejmodernější. „Nabídneme vybraný mix jazzu, klasiky, tradice i experimentu. Přidali jsme však ještě esence country, hip hopu, irského folku i moravského folklóru,“ uvádí Vilém Spilka.

Festival zahájí skupina The Gloaming

Letošní 21. ročník festivalu zahájí ve Foru Karlín irsko-americká skupina The Gloaming, která návštěvníkům naservíruje porci melancholické irské tradiční hudby obohacené jazzem a moderní klasikou.

Struny podzimu opět přivítají pianistu a skladatele Jasona Morana, který si před časem od časopisu Rolling Stone vysloužil nálepku “nejprovokativnější myslitel současného jazzu”. V Praze Morana vzdá hold odkazu Thelonia Monka. „Učiní tak prostřednictvím fascinujícího spektáklu kombinujícího originální hudbu napsanou pro jazzové okteto s audiovizuálním zážitkem z Monkova legendárního vystoupení z roku 1959,“ přibližuje Vilém Spilka.

Ve znamení akordeonu a lesního rohu

Zajímavou mezinárodní spoluprací bude společný koncert virtuózního akordeonisty Richarda Galliana s ansámblem českého hornisty Radka Baboráka. Půjde o koncert vskutku ojedinělý, vždyť Baborák platí za šajbu mezi hornisty, Galliano, který je v současné době jediným akordeonistou s nahrávací smlouvou s labelem Deutsche Grammophon, je zase považován za jednoho z nejlepších mistrů svého nástroje.

Letošní držitel ceny Anděl, avantgardní těleso a slavný pianista

Dalším z tuzemských instrumentalistů, kteří se na festivalu představí, je kontrabasista a skladatel Jiří Slavík, letošní držitel ceny Anděl v kategorii world music. V La Fabrice návštěvníkům nabídne svůj projekt Mateřština.

Avantgardní těleso Bang on a Can představí oratorium pro sbor a komorní soubor od skladatelky Julie Wolfeové. Koncert bude jistě zážitkem, vždyť právě tohle působivé dílo se honosí Pulitzerovou cenou!

Struny podzimu uzavře zatím utajeným novým projektem největší hvězda letošního ročníku festivalu - slavný pianista a skladatel Herbie Hancock.

 

Podroný program na stránkách www.strunypodzimu.cz