Koncert slibuje spojení francouzské a české hudby. Na programu jsou totiž díla Antonína Dvořáka a francouzských skladatelů Maurice Ravela a Henriho Dutilleuxe.

Zajímá se o Bohuslava Martinů

Vynikající violoncellista Steven Isserlis, který kromě své brilantní hry zaujme i svým vzhledem – polodlouhou kudrnatou kšticí - v České republice už v minulosti koncertoval. Dokonce se velmi zajímá o českého skladatele Bohuslava Martinů. Jeho tři sonáty pro cello a klavír natočil pro švédský label BIS s finským pianistou a komponistou Ollim Mustonenem. Na přípravě nahrávky, kterou doplnil skladbami Mustonena a Jeana Sibelia, tehdy spolupracoval i s pražským Institutem Bohuslava Martinů.

Muzikantská rodina

Steven Isserlis se narodil v hudební rodině. Jeho dědeček - ruský Žid - byl jedním z dvanácti hudebníků, kteří mohli v roce 1920 opustit Rusko, aby podporovali ruskou kulturu - nikdy se však do země nevrátil. Jeho matka učila hru na klavír, nadšený amaterský hudebník byl i Stevenův otec. Jeho sestra Annette je violistka a druhá sestra Rachel houslistka.

Chodil do školy City of London School, poté studoval ve Skotsku a na Oberlinské konzervatoři v Ohiu. Muzikantsky ho prý hodně ovlivnil ruský violoncellista Daniil Shafran.

Slabost pro Beatles

Isserlis má velkou slabost pro kapelu Beatles. „Poslouchám je před každým svým koncertem,“ uvedl s tím, že odehraje zhruba sto koncertů za rok, tudíž zná hity téhle anglické kapely téměř nazpaměť.

„Proto jsem hledal takové písně, které jsem ještě moc neslyšel. A zjistil jsem, že skoro neznám jejich první album Please Please Me. Třeba taková píseň Misery je skvělá, dobře popisuje můj stav mysli před většinou koncertů,“ nechal se violoncellista slyšet.

Francouzští skladatelé a Antonín Dvořák

Pražský koncert zahájí Ravelova Bárka na oceáně, následovat bude koncert pro violoncello a orchestr od Henriho Dutilleuxe, který tuto skladbu nazvanou “Tout un monde lointain…“ psal pro legendárního ruského violoncellistu Mstislava Rostropoviče.

Druhá polovina večera pak přinese dvě ze čtyř symfonických básní podle Kytice Karla Jaromíra Erbena, které zahájily poslední tvůrčí období Antonína Dvořáka.

Pokud se pro tento výjimečný koncert rozhodnete, s koupí lístků neváhejte. Už jich zbývá zhruba posledních sto!