Novorenesanční Gröbeho vila leží na místě původních usedlostí s vinicemi, které pražský průmyslník Moritz Gröbe přestavěl na své letní sídlo a v jeho okolí vybudoval překrásný anglický park.

Dům stojící nad údolím Botiče projektoval Antonín Barvitius, vlastní stavbu prováděl stavitel František Havel v letech 1871 - 1888. Architektonicky je budova inspirována italskými renesančními příměstskými vilami, které sloužily jako letní byty šlechty, nechybí proto kašny, fontány, altánky ani umělá jeskyně - grotta. Na fasádě pod střechou zdobí budovu pás fresek s motivy dětí od malíře Kuglera.

Pohnutá historie vily

Po Gröbeho smrti jeho dědicové vilu pronajali. Ubytovala se zde vnučka císaře Františka Josefa I. se svým manželem knížetem Windischgrätzem. V roce 1905 vše odkoupila vinohradská obec.

Za druhé světové války ve vile sídlila pražská organizace Hitlerjugend. Při spojeneckém bombardování 14. února 1945 byla i s částí zahrady zasažena a poničena. Po válce v rekonstruované budově sídlil Ústřední dům pionýrů a mládeže hlavního města Prahy.

Dnes je budova i park svěřena Městské části Praha 2, která zde pořádá kulturní akce. Hudební cyklus s klasickou tematikou probíhá v Gröbeho vile od ledna do června jedenkrát v měsíci vždy od 19:00 hodin.