Hudebník a pedagog Ivan Klánský je jedním z nejvýznamnějších českých klavíristů, pravidelně koncertuje u nás i ve světě a na svém kontě má řadu mimořádných ocenění. Z těch posledních například loni Cenu Antonína Dvořáka za celoživotní dílo, letos v květnu pak Granátovou hvězdu za celoživotní přínos českému kulturnímu dědictví

V otcových stopách kráčejí i synové Ivana Klánského, kteří také vyprodávají sály u nás i v zahraničí. Syn Lukáš je rovněž klavíristou, Vladimír hraje na housle, Adam na violoncello a Daniel je špičkový basbarytonista.

„Dvořák se nikdy nepřejí“

Otec a čtyři synové se na jednom pódiu sejdou společně vůbec poprvé. V Rudolfinu nabídnou díla Antonína Dvořáka, který patří mezi nejoblíbenější skladatele Ivana Kánského.

„Považuji ho za našeho největšího génia z hudební historie. Celý večer tak budeme naplňovat jeho hudbou, ať už to bude pěvecké, čtyřruční klavír, violoncello – klavír nebo smyčcový kvartet s klavírem. Ten výběr bude velmi krásný, protože Dvořák se nikdy nepřejí,“ prohlásil virtuos.

Publikum se může těšit na Rondo Op. 94, který uvedou Ivan Klánský a syn Adam, následovat bude klavírní kvintet A dur, při němž oslavence doprovodí syn Vladimír a Epoque Quartet, jehož je právě Vladimír členem. V druhé části večera zazní Cigánské melodie, které za doprovodu otce přednese syn Daniel, poté se rozezní klavíry výběrem ze Slovanských tanců v podání Ivana Klánského a jeho syna Lukáše.

Rodinná oslava jubilea

Výjimečným koncertem oslaví Ivan Klánský také své letošní sedmdesáté narozeniny. „Myslím si, že pro každého otce je krásné slavit jubileum společně se svými dětmi. O to více, je-li to Dvořákovou hudbou a ve Dvořákově síni Rudolfina,” dodává Ivan Klánský.