Stříbrnou medaili získaly dívky za kategorii Romantismus, stejným kovem ocenila mezinárodní porota i jejich vystoupení v kategorii Soudobá hudba. „Už samotná nominace do této prestižní soutěže pro nás byla velkým úspěchem, obě medaile pro nás mají cenu zlata,“ uvedl manažer sboru Jan Vančura.

„Je to pro nás obrovský úspěch a pochopitelně veliká radost, že porota v Japonsku naši práci ocenila. Obstáli jsme v náročné konkurenci smíšených sborů mimo jiné díky pestrosti repertoáru, promyšlené dramaturgii a využití doprovodných nástrojů - violoncella, klarinetů, flétny. Nesmírně nás potěšily komentáře porotců, které vyzdvihovaly průzračně čistou intonaci a český repertoár. Je vidět, že si vážíte své vlastní kultury - tak zněla věta filipínského předsedy poroty,“ říká sbormistryně Jarmila Novenková.

Úspěch pražského komorního sboru Abbellimento v JaponskuVedle vlastní soutěže absolvovali mladí umělci další setkání s japonskými sbory při koncertu v kostele v Ósace, zúčastnili se mezinárodního festivalu sborového zpěvu v Tokiu a dostalo se jim též vřelého přijetí při koncertě na velvyslanectví České republiky. Do paměti se vryla rovněž návštěva buddhistického chrámu ze 13. století či cesta do oblasti Minobu s posvátnou horou Fudži. I mírné zemětřesení o síle 2 na Richterově stupnici bylo zážitkem, který k Japonsku patří.

Zvoneček přitom před dvaceti lety začínal ve velmi skromných podmínkách, dnes jeho sbory pravidelně sbírají úspěchy na zahraničních soutěžích. „Dnešní sborové studio svým rozsahem původní myšlenku školního sboru zdaleka přesáhlo a svoji činnost v průběhu let rozšířilo do dnešní podoby. Tomu napomohlo i vstřícné zázemí Hudební školy hlavního města Prahy a spolupráce s řadou jejích vynikajících pedagogů a dalších umělců. Hodně nám vždy pomáhala i radnice Prahy 3, bez jejíhož přispění formou grantů a dotací bychom naši činnost v tomto rozsahu jen těžko realizovali,“ říká sbormistryně Jarmila Novenková, která vede studio od samého začátku.