Festival začíná už ve čtvrtek Klubovou nocí, která se bude konat v mnoha pražských klubech, jádro festivalu ale proběhne v sobotu a neděli, tentokrát bude hudební víkend v Praze opravdu nabitý, spolu s United Islands se totiž koná také spřátelený festival Metronome.

To nejlepší z Evropy na pražských ostrovech

A že třináctka rozhodně nebude nešťatsným číslem, dokazuje i dramaturgyně festivalu. „V průběhu celého roku sbíráme to nezajímavější z evropských showcasových festivalů jako The Great Escape, Eurosonic, Waves a další, abychom mohli festivalovým návštěvníkům představit ty nejčerstvější talenty z evropské scény. Na mě udělali velký dojem například Get Your Gun z Dánska nebo L'Aupaire, jedna z velkých nadějí německé hudební scény, anebo Playground Zero, holandští producenti, kteří dokázali roztančit publikum v anglickém Brightonu už ve dvě odpoledne! Program letošního ročníku je žánrově opravdu pestrý od indie popu a rocku přes world music až po jazz, takže si na své může přijít opravdu téměř každý," vysvětluje Barbora Šubrtová.

Během posledního předprázdninového víkendu totiž na festivalu vystoupí více než 100 kapel z mnoha zemí světa - najdeme tu zastoupené Německo, Dánsko, Nizozemsko, Polsko, Slovensko, ale také třeba Litvu nebo exotický Írán.

Z domácích Monika Načeva a Emma Smetana

Z českých interpretů se na United Islands ukáže Monika Načeva, která si koncert dá k padesátým narozeninám. Výraznou současnou hvězdou českého hudebního nebe je i mladá zpěvačka Emma Smetana, který letos vydala první, velmi ceněnou popovou desku.

Mezi nejzajímavější zahraniční hosty pak patří estonští neofolkaři Trad.Attack!, trochu severského mrazu přiveze trio Get Your Gun a naopak žhavé arabské rytmy představí Libanonec Zeid Hamdan s egyptskou zpěvačkou Maii Waleed. A stoupající hvězdou je i polská zpěvačka Monika Brodka. Ta v šestnácti vyhrála polský Pop Idol, v osmadvaceti hraje na prestižních festivalech jako je brightonský Great Escape a nahrála první desku v angličtině - a to hned v Los Angeles.

Nové talenty i rodinný relax

A protože festivalu záleží na nových talentech, spojil se letos s pořadem Startér stanice Radio Wave, který pomáhá vybrat neobjevené talenty a představit je široké veřejnosti. Letos je Startéru věnováno samostatné pódium na Střeleckém ostrově.

United Islands of Prague nabídne také pestrý a originální doprovodný program - návštěvníci se mohou pobavit sportem, jako je badminton, finské kuželky nebo třeba petanque, dozvědět se něco o činnosti neziskových organizací, podívat se spolu s dětmi na loutkové či pouliční divadlo. Pro mimopražské hosty i cizince nabízí festival i zajímavé komentované procházky po Kampě anebo Kinského zahradě.

Podívejte se na webové stránky: www.unitedislands.cz