Chlapecký sbor Bruncvík působí v Praze 14 let a za tu dobu již vychoval přes 150 zpěváků. Sbor se soustředí především na aktivní muzicírování a komplexní rozvoj svých členů.

Jeho hlavním mottem je především radost z hudby, kterou by snaha o dokonalé provedení neměla narušit. Sbor spolupracuje s řadou profesionálních hudebníků, neboť věří, že skvělý vzor je nejlepší inspirací hodnou následování.

Repertoár sboru

Repertoár hlavního sboru je velmi pestrý - od středověkého chorálu, přes renesanční a raně barokní písně až po spirituály. Velkou pozornost věnuje především hudbě etnické, která hochům velmi sluší a inspiruje je.

Těleso pracuje v ucelených projektech, na každé téma se chlapci připravují nejen po stránce hudební, ale především na soustředěních či letním táboře, kde poznávají kulturu, ochutnávají jídla, čtou literaturu, hrají hry, zkrátka se daného tématu dotýkají vždy všemi smysly.

Vánoční trhy na Václavské náměstí

A co vás na jejich vánočních koncertech čeká? Vánoční repertoár letos Bruncvík zvolil částečně ze starých kancionálů. Část bude lehce rozverná, jak se na správné kluky sluší.

Na Václavském náměstí uslyšíte přípravky sboru – Benjamínky a Lvy. Jakého klučinu si pod tímto názvem vlastně můžete představit? „Benjem se stane každý hoch, který už udrží buben a občas i notu! Především však je hravý a všeho schopný. Lvem se pak nazývá ten, který se ze stadia benjamínek dokáže proměnit ve řvoucího lva a posléze svůj řev zvládne kultivovat do líbezného rytířského zpěvu,“ vysvětlila sbormistryně a zakladatelka sboru Bruncvík Lenka Pištěcká.

Koncert v Hlaholu

A víte, jaký je rozdíl mezi adventními písněmi a vánočními koledami? Co to byly Roráty nebo jak slavily Vánoce děti na vsi? Pokud ne, tak určitě přijďte s dětmi na koncert do Hlaholu na Masarykovo nábřeží.

„Uslyšíte jímavé adventní písně ze starých kancionálů - Anjelové jsou zpívali, Vyšla Jitřenka, Maria hustým lesem šla, překrásné barokní texty a melodie - Chtíc aby spal, Čas radosti veselosti, či Děťátko rozkošné, pastorela Pastuší tobolka o ponocném hlásajícím slavné narození, divácky vděčná lidová hra Jesličkáři, se kterou chodívaly děti v Krkonoších koledovat, a pár méně známých i trochu rozverných koled,“ dodala ke koncertu Lenka Pištěcká.

Vystoupení Bruncvíku budou jistě letošním nezapomenutelným zážitkem vánočního času.