Hraje na klavír tak, až praskají struny! uvádí Akropolis na svých stránkách. Ano. Zvuk nástroje je v podání této ukrajinské pianistky, pravým jménem Viktorija Jermoljeva, opravdu mohutný. Vika totiž ve svých předělávkách metalových a rockových ploužáků i rychlých vypalovaček zachovává energii originálů! A to je pak síla.

Od klasiky k rocku

Osmatřicetiletá Viktorija původně vystudovala klavír na prestižní Čajkovského akademii v Kyjevě a Lisztově akademii ve Výmaru. V klasice byla úspěšná, vyhrála několik mezinárodních soutěží.

Jenže vážná hudba jí zřejmě úplně nenaplňovala. Proto se rozhodla „vybočit“ a uchýlila se k rocku, u kterého se při studiích odreagovávala od každodenního drilu a stresu před koncerty.

Slavné rockové písně začala přetransformovávat pro piano, v roce 2006 pak založila na YouTube svůj vlastní kanál, kam začala pod pseudonymem Vika goes Wild svoje coververze vkládat. A právě to ji proslavilo, stala se tak novým fenoménem internetu.

Klavír nemusí být tak trapný

Virální senzací se například stala její předělávka Master of Puppets od Metallicy, stejně populární jsou i další osobité coververze skladeb amerických metalových kapel Pantera, či System of a Down.

„Mám příznivce ze světa vážné hudby, kteří si uvědomují, že metal může být také dobrá hudba, ale také metalové fanoušky, kteří díky mě můžou přijít na to, že klavír nemusí být tak trapný, jak si předtím mysleli,“ uvádí Vika, která se svět klasické hudby snaží sblížit právě se světem rocku.

V Praze vystoupí poprvé

„Vážná hudba, rock i metal jsou jen odlišné způsoby pro vyjádření té stejné věci. Hudba, kterou miluji, byla napsána lidmi, kteří prožívali silné city a procházeli si bolestí a utrpením. Ať to bylo před dvěma sty lety, nebo dnes. Časy se sice mění, tyhle věci však zůstávají stejné,“ řekla.

Se svým pianem Vika, která žije v Německu, objíždí celý svět. V rámci svého evropského turné zavítá i do Prahy, kde se 19. ledna představí poprvé.