Karel Kryl by letos 12. dubna oslavil 75. narozeniny, připomínáme si ale i 25 let od jeho předčasného úmrtí. Srdeční příhoda slavného písničkáře zastihla v jeho mnichovském domově jen pár týdnů před jeho padesátinami.

Básník, písničkář a novinář

Karel Kryl se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži, pocházel z kulturní rodiny novojičínského tiskaře, rodinnou tiskárnu ale později komunisté zavřeli. Písničkářovou první deskou byla legendární Bratříčku, zavírej vrátka (1969), kterou ještě stihl vydat v postupující normalizaci. A tak se autor nevrátil v roce 1969 z festivalu v Německu. Usadil se v Mnichově a 22 let působil jako redaktor Svobodné Evropy, dál ale skládal, psal a vystupoval pro krajany v zahraničí.

Hořké návraty

Po listopadu 1989 se Kryl vrátil i na domácí pódia, později se přestěhoval do Waldkirchenu, malé německé obce nedaleko českých hranic, aby měl blíž domů. Z nových poměrů byl ale rozčarován, kritizoval převlékání plášťů a další nešvary nové doby. I to, spolu s nepochopením ze strany Čechů, přispělo k jeho předčasné smrti.

Vzpomínat budou vrstevníci

Na Karla Kryla v Anežském klášteře zavzpomínají ti, kdo ho osobně znali. Průvodcem večera bude Martin Schulz, spolupracovník Karla Kryla v době jeho působení na Rádiu Svobodná Evropa, zahrají Jaroslav Hutka, Svatopluk Karásek a další, herečka Daniela Bakerová přispěje pásmem z poezie Karla Kryla.