Robert Křesťan je skladatel, textař, básník a osobitý zpěvák, ale také hráč na banjo, kytaru a mandolínu. Již na gymnáziu založil skupinu Trapeři, proslavil se s Poutníky (kdo by neznal skladbu Panenka). Později s Lubošem Malinou založil Druhou trávu, s níž následně vydal 18 alb.

Americké přesahy

Kapela koncertuje nejen u nás, ale i v USA, kde Druhá tráva jako jedna z mála českých kapel pravidelně každý rok absolvuje turné s velice příznivým ohlasem. Ve výčtu významných zahraničních interpretů, se kterými Druhá tráva spolupracovala či spolupracuje, nechybí takové osobnosti jako je Peter Rowan, Tony Trischka, Davey Spillane, Andy Owens nebo Charlie McCoy.

Křesťanův záběr je ale mnohem širší. Mezi milovníky literatury je známý také jako překladatel americké prózy – do češtiny přeložil například Williama Eastlakea anebo Normana Mailera.

Andy se vrací do Česka

Na pražském koncertě s českými bluesmany zahraje také rodák z Kentucky Andy Owens, hráč na mandolínu a zpěvák autorských skladeb. Do povědomí bluegrassových příznivců se Owens zapsal hlavně svou skupinou The Andy Owens Project, jejíž deska Kerosene Circuit se držela devět měsíců v bluegrassové hitparádě v Top 10.

S Druhou trávou Andy vyjel na české turné už v roce 2007, po více než deseti letech se k nám tedy vrací.