Po úspěšném hraní v několika moravských i českých obcích se do celorepublikového projektu „Cimbály na ulici“ zapojuje již podruhé městská část Prahy 15. A podruhé se také koná ve Středisku ekologické výchovy hl. m. Prahy - Toulcově dvoře.

Cimbálovka

Cílem této akce je oživit český a moravský veřejný prostor o cimbálovou muziku. Ta je totiž u nás rozšířená především na Moravě, hlavně podél hranic se Slovenskem.

Ale nemyslete si, pod pojmem cimbálovka se neskrývají pouze lidové písně. Tato muzika se nevyhýbá ani modernímu pojetí lidové hudby, úpravám hudby vážné, případně populárních skladeb. A každého posluchače dokáže zaujmout svým osobitým podáním.

Saša Vrábel

Známá cimbálová muzika Alexandra Vrábela, která se 25. května v Praze představí, hraje a zpívá písně z Moravy, v jejím podání ale uslyšíte i melodie české, slovenské, maďarské i romské.

Jistě potěší i starší generace světovým repertoárem – zazní světové evergreeny včetně některých jazzových i swingových standartů.

Další program

K této moravské muzice patří i kroje a tak nebude chybět vystoupení krojovaných tanečníků. Do programu se zapojí svým vystoupením i místní MŠ Trhanovské náměstí a ZŠ Kozinova.

Současně můžete využít nabídky na komentované prohlídky areálu, v rámci nichž se dozvíte vše o činnosti v Toulcově dvoře. V plánu jsou i další aktivity pro děti a dospělé, stánky s lidovými produkty a nezbytné občerstvení.

Můžete si sami vyzkoušet, jak se na cimbál hraje a poslechnout si něco zajímavého o tomto nástroji.

Přijďte podpořit folklor v ulicích, společně si zazpívat a zatančit.