Tohle oblíbené unikátní těleso si za dobu svého působení získalo respekt nejen posluchačský, ale také odborného publika. Není proto divu, že se kvarteto objevilo v letošních nominacích na hudební Cenu Anděl (v kategorii Klasika), které uděluje Česká hudební akademie.

Zváni ke spolupráci celou řadou muzikantů

Pražské smyčcové kvarteto vzniklo v roce 1999. Tehdy čtyři skvělé sólisty a zároveň komorní hráče dala dohromady názorová shoda a také nadšení pro žánry, které se obvykle pod hlavičku vážné hudby příliš nezařazují – jazz, rock a funk. A tak vznikl Epoque Qartet, který od samého začátku svého působení kromě klasické kvartetní literatury na programy svých koncertů zařazoval i netradiční aranžmá.

Postupem času se těleso vyprofilovalo ve špičkový soubor, jenž svým uměním nadchl nejen tuzemské posluchače, ale i ty zahraniční. A ke spolupráci ho začala vyhledávat celá řada skvělých hudebníků. Muzikanti odjeli například turné s Danem Bártou, spolupracovali také s  Monkey Busines, Tatabojs, Clarinet Factory, do nahrávacího studia si je pak mimo jiných přizvali Michal Pavlíček, Ondřej Brzobohatý, Dasha, Lenka Dusilová, Tomáš Klus či kanadský klavírista a skladatel David Braid, dvojnásobný vítěz prestižního kanadského hudebního ocenění Juno Award.

David Braid oslovil muzikanty mailem

Jak se ke spolupráci s uznávaným kanadským muzikantem dostali? „David si nás našel na internetu. Mailem nám pak poslal informace o sobě a svých hudebních projektech,“ vysvětlil Vít Petrášek, violoncellista a manažer kvarteta. „Líbilo se mu, jak hrajeme, jak máme zvládnuté nástroje. Také se mu líbil specifický zvuk našeho kvarteta, byl nadšený i naší žánrovou pestrostí,“ doplnil.

S Davidem Braidem Epoque Quartet podnikl koncertní turné po Číně a album Flow, které společně natočili, bylo dokonce v užší nominaci na prestižní kanadské ocenění Juno Award…

Není pochyb, že koncert v Jazz Docku bude velkým zážitkem. Muzikanti totiž návštěvníkům naservírují výběr toho nejlepšího, co na své dvacetileté cestě vytvořili a odehráli.