Tento večer se koná v rámci letošního Novoměstského festivalu, který je oproti předchozím ročníkům trochu jiný. Je totiž věnovaný těm smyčcovým nástrojům, které jsou v koncertní praxi trochu ve stínu svých populárnějších „kolegů“.

Návštěvníci koncertů se tak můžou seznámit s tvorbou třeba pro violu či kontrabas, pro které v hudebních dějinách sice vzniklo podstatně méně děl, avšak stejně hodnotných jako jsou díla pro sólové housle či violoncello.

Pocta Johnu Kirbimu

Swingový večer, na který vás zveme, je navíc poctou jednomu z největších géniů swingové éry – kontrabasistovi Johnu Kirbimu. Tento americký jazzový hudební mág (1908 – 1952) také bravurně ovládal hru na trombón a tubu a v průběhu největšího rozmachu bigbandové éry vedl většinu mimořádných seskupení.

Večerem bude provázet slovenský devatenáctičlenný orchestr Fats Jazz Band, který oživuje tradici hot-jazzu a swingu dvacátých až čtyřicátých let minulého století.

Jako za „starých“ časů

Slovenský soubor, který založil jeden z nejlepších současných slovenských klavíristů - Ladislav Fančovič, slibuje opravdový zážitek. Málokdy totiž své posluchače nechává chladnými. Vždy v nich dokáže rozpumpovat krev a vrátit je do doby elegantních rób a někdejších večírků. Samozřejmostí Fats Jazz Bandu je dobové oblečení.