Šestapadesátiletý Mendoza posledních dvacet let bezesporu patří mezi nejlepší jazzové a soudobé hudební tvůrce. Americký hudební server All about Jazz o něm napsal: „Mendoza odvážně rozšiřuje svou hudební výpověď o prvky abstraktního impresionismu, romantismu i zcela nekonvenční škálu. Díky tomu ho můžeme považovat za jasného nástupce zesnulého Gila Evanse.“

Skladatel s originálním hudebním jazykem

Mendozův hudební svět formoval Bach, stejně tak ale Aretha Franklin či Henry Mancini. Studoval kompozici na univerzitě v Ohiu, kde mimo jiné prozkoumával tvorbu Igora Stravinského, Albana Berga, Milese Davise i již zmíněného Gila Evanse.

Své první zkušenosti v nahrávacích studiích získal v Los Angeles, kam směřovala jeho další studia. Poprvé se zde také zapsal jako skladatel s originálním hudebním jazykem – náhoda ho totiž dala dohromady s bubeníkem Peterem Erskinem, který Mendozu přizval k natáčení svého alba Transition.

Spolupracuje s řadou světových hvězd

Svých prvních sólových alb se dočkal na začátku 90. let a další příležitosti na sebe nenechaly dlouho čekat.

Je autorem desítky skladeb a aranží pro big bandy i komorní a symfonické ansámbly. Mendozova díla nelze zaměnit – jeho melodika i harmonická stavba jsou totiž natolik osobité, že v nich posluchač po pár tónech jasně pozná autora.

Mendozovy jazzové kompozice mají v repertoáru nejlepší současní instrumentalisté a zpěváci, jakými jsou například Björk, Chaka Khan, Al Jarreau, Bobby McFerrin, Melody Gardot, Sting, či Joni Mitchell.

Světová premiéra

A tento světově uznávaný umělec se za pár dnů představí i v Praze. Se svou taktovkou se postaví před Český národní symfonický orchestr. Nebude to poprvé, čeští muzikanti už měli tu čest. Například s ním v roce 2014 ve světové premiéře uvedli jeho koncertní skladbu New York Stories.

Světovou premiéru Český národní symfonický orchestr pod vedením Mendozy posluchačům připraví i tentokrát. Vůbec poprvé totiž v pražském Obecním domě zazní Mendozův Koncert pro orchestr.