Shalesh, to je Gadi Stern na piano, David Michaeli na kontrabas a Matan Assayag na bicí. Tihle tři se znají už od dětství, kdy spolu chodili do stejné školy v Jeruzalémě. Přestože se jejich životní cesty na dlouhá léta rozdělily mezi Izrael a New York, nakonec se muzikanti setkali a rozhodli se založit společný projekt.

Album roku 2014

Hrát spolu začali v roce 2008, ale kvůli velkým vzdálenostem mezi hudebníky projekt dlouho nefungoval tak, jak měl. Až v roce 2014 se rozhodli do něj jít naplno a propojili se s jazzovou scénou v New Yorku, kde studoval Gadi.

V témže roce vydali debutové album The Bell Garden, které získalo pozitivní ohlasy jazzových (i nejazzových) fanoušků po celém světě. Hudební publicista Phil Barnes jej dokonce ve svém článku na serveru All about jazz označil za jedno z deseti nejlepších jazzových alb roku 2014.

Nejen jazz

Shalesh ale není ryze jazzová kapela, v její hudbě zaznívají ohlasy rocku, klasiky, elektroniky i etna. Ostatně se o tom přesvědčí i publikum v Praze, kam se kapela vrací po 4 letech.

Letos muzikanti zároveň chystají vydat hned dvě alba, jedno živé a jedno studiové. Třeba z nich něco zahrají i u nás...