Festival, který letos vstupuje do své deváté sezóny, si klade za cíl představit vzájemně německému a českému publiku zajímavé klubové kapely a sólisty.

Festival chce poukázat na zajímavý fenomén

Od doby svého vzniku se tato hudební přehlídka, kterou založil vynikající český jazzový saxofonista a flétnista žijící v Berlíně – Joe Kučera, vyprofilovala jako setkání hudebníků, kteří, ovlivněni svou vlastní specifickou kulturou, našli nakonec svůj styl v širokém bluesovém žánru. A tak „bluesoví matadoři“ z Berlína zvou ke společným koncertům své kolegy z Prahy a naopak.

„Festival chce poukázat na zajímavý fenomén: nejen v USA, ale i v Evropě má blues v každé zemi a v každém městě jinou podobu. Bylo to po léta vytvářeno nejen různou mentalitou hudebníků, ale i různými vlivy. Například tím, že v jistých letech byl v Československu, ale i v bývalé Německé demokratické republice zákaz zpívat anglicky, zatímco v Západním Berlíně místní bluesové scéně dominovali afroameričané,“ uvedla za pořadatele Zdena Selingerová.

Po dva večery zajímavá setkání

Program festivalu v pražském Jazz Docku zahájí 22. září německý soubor Florian Kern & Adrian Krug s českým hostem Joem Kučerou. Kern používá v bluesové hudbě i havajskou kytaru. Jeho výrazný hlas je ovlivněný hudebními směry, od folkové hudby přes jazz a soul, až po světskou hudbu. Díky bluesové foukací harmonice Adriana Kruga získávají písně Kerna podle hudebních odborníků další zajímavé variace zvukového spektra.

O den později, v sobotu 23. září, hudební klub na smíchovském břehu Vltavy ovládne u nás nejuznávanější hráč na foukací harmoniku Charlie Slavík & The Rhythm Girls a kapela T's Independent Boogie Co, kterou tvoří berlínští nezávislí muzikanti.