Třicetiletá Melissa Aldana má hudbu takříkajíc v krvi, po svém otci saxofonistovi, který ji už v útlém dětství ovlivnil tím, že jí pouštěl nahrávky legendárních jazzmanů. V šesti letech jí pak dal saxofon, aby sama začala hrát. Od té doby se stal její neodmyslitelnou součástí.

Osudové setkání

Už v teenagerském věku hrávala Melissa po jazzových klubech ve svém rodném Santiagu. A když se dozvěděla, že Chile navštíví známý klavírista a pedagog Daniel Pérez, rozhodla se s ním setkat. A setkání to bylo osudové.

Jakmile ji totiž Pérez slyšel hrát, zařídil jí účast na Panama Jazz Festival a dokonce jí zprostředkoval přijímací pohovory na dvě nejznámější jazzové školy v americkém Bostonu - Berklee College of Music a New England Conservatory. Vzali ji na obě, Melissa si nakonec zvolila Berklee, kde studovala u legendárních jazzmanů.

Vítězství v prestižní soutěži a zlomový okamžik

V roce 2010 Melissa nahrála své debutové album Free Fall, o dva roky později se zrodila druhá deska Second Cycle. V roce 2013 se pak stala vůbec první ženou a první jihoamerickou muzikantkou, která vyhrála prestižní mezinárodní jazzovou soutěž Thelonious Monk International Competition. A vznikla třetí deska Melissa Aldana & Crash Trio.

Velký zlom v její už tak skvělé kariéře nastal v okamžiku, kdy ji uznávaný saxofonista Greg Osby pozval odehrát koncerty do Village Vanguard – jednoho z legendárních klubů v New Yorku. Od té doby si zahrála na všech možných prestižních místech, je zvána na vyhlášené festivaly a pódium sdílí s největšími jmény současného jazzu.

Pražská zastávka

Není tedy vůbec pochyb, že její pražská zastávka bude patřit ke skvělým hudebním zážitkům. Melissa dá na ní posluchačům ochutnat i ze svého letošního – už pátého - alba Visions, které věnovala dílu Fridy Kahlo.

V KC Novodvorská tuhle výjimečnou hudebnici doprovodí kolega z Berklee, norský kytarista Lage Lund, kontrabasista Pablo Menares, který už saxofonistku doprovázel v době začátků v klubech Santiaga de Chile a bubeník Kush Abadey.