V našem hlavním městě tahle šestatřicetiletá dánská muzikantka představí své poslední, třetí, album Citizen of Glass, které kritika přijala velmi pozitivně.

Křehký zpěv doprovázený klavírem

Písničkářka Agnes Obel, jež žije už několik let v Berlíně, debutové album vydala před sedmi lety. A hned na sebe strhla pozornost, a to díky svým skladbám postavených na křehkém zpěvu doprovázeném právě klavírem.

Její první deska nazvaná Philharmonics, kterou sama nahrála i produkovala, je, stejně jako ty ostatní, téměř celá autorská. Jen skladba „Close Watch“ je od velšského hudebníka Johna Calea. Album Philharmonics bylo hned následující rok po jeho vydání oceněno zlatou deskou za deset tisíc prodaných kusů. Celkem se ho prodalo téměř půl milionu kusů.

Noční meditace

Druhé album Aventine vyšlo v roce 2013. Ztišené noční meditace s klavírem místy doprovází violoncello a písničky jakoby byly osobní zpovědí někoho, koho příliš nezajímá vnější svět.

Deník Guardian tehdy nahrávku téhle zpěvačky a skladatelky, která je označována za Erika Satie jednadvacátého století, popsal jako „báječné podzimní album“, pochvalné recenze se deska dočkala i od webového časopisu Quietus, který ji označil jako „triumf pečlivě budované nálady“.

Úroveň soukromí

Na své třetí nahrávce, která je považována za její nejambicióznější dílo, se Agnes Obel soustředí především na instrumentaci a její možnosti. Citizen of Glass vychází z německého právního termínu Gläserner Bürger, který odkazuje na úroveň soukromí v dnešním světě.

„Předpokládá se od nás, že každému vylíčíme detaily našeho života, zveřejníme je na internetu, budeme otevření a průhlední, a to je pro nás jako lidské bytosti ohromná změna. Jde o téma, které mě nepřestává fascinovat,“ popisuje hudebnice, jíž inspiruje Claude Debussy i PJ Harvey, ústřední téma své nahrávky.