Vystoupení této šestatřicetileté izraelské megastar je součástí koncertní série Jazz Meets World, která má podporu hlavního města Prahy. Idan Raichel nebude v našem hlavním městě poprvé. Koncertoval tu za doprovodu jiných muzikantů už v roce 2014 a také o rok později.

Tentokrát však Raichel večer v Divadle U hasičů potáhne sám. Partnery mu budou jen klavír, klávesy, perkuse a jeho hlas.

Fascinace hudbou z různých koutů světa

Idan Raichel, který se narodil nedaleko Tel Avivu, je od mládí fascinován tradiční hudbou z různých koutů světa, kterou se snaží propojovat se současnými hudebními směry. Svět ohromil především svými producentsky dotáhnutými studiovými nahrávkami, v nichž účinkuje přes osmdesát členů jeho hudebního projektu.

Hned jeho první deska byla naprostou peckou. Byla třikrát platinová, album získalo nominaci na cenu BBC Radio 3 World Music Award a New York Times ji vybral jako jeden z world music vrcholů roku.

Otevřený všemu

Tenhle izraelský umělec, jehož prarodiče pocházeli z Polska, Ruska a Německa, byl dle svých slov odmala všemu otevřený. Už jako kluk začal hrát na akordeon – „ten je v izraelské lidové hudbě důležitý,“ podotkl v jednom rozhovoru. Později si přibral klávesy a začal studovat jazz. Na vojně pak vystupoval s rockovou kapelou na armádních základnách.

Hudbě se věnoval i po vojně. Jak ale říká, v jeho zemi se hrál pouze izraelský rock nebo pop, napodobňující americkou muziku. „Hudbu národnostních menšin nebral nikdo na vědomí,“ posteskl si.

Do mainstreamu vnesl hlas menšin

Proto založil vlastní projekt nazvaný The Idan Raichel Project a do mainstreamu vnesl hlas menšin. „Říkal jsem si, že když by mladí Izraelci slyšeli zpívat Etiopany, mohli by změnit svůj názor na přistěhovalce. A že stejně tak etiopští přistěhovalci si budou připadat, že mají v této své nové domovině konečně hlas,“ přiblížil své záměry.

Když pak v roce 2003 začala izraelská rádia vysílat zvláštní píseň v etiopském jazyce a s neodbytným refrénem, okamžitě se stala hitem, Raichela a jeho projekt katapultovala na vrchol hitparád. Zanedlouho se o něm dozvěděl celý svět...

Seznamte se i vy s tímto mimořádným umělcem. 8. března v Divadle U hasičů.