26. října proběhnou ve Velkém sále Novoměstské radnice dva koncerty známého polského klavíristy. Kosmieja absolvoval hru na klavír v proslulé newyorské Manhattan School of Music, kde studoval u uznávaného Solomona Mikowskeho a získal prestižní cenu Harolda a Helen Schonberg pro nejlepšího studenta hry na klavír.

V současné době dokončuje doktorandská studia na hudební akademii v Bydgoszczi.

Od Polska po Spojené státy a Japonsko

Adam Kosmieja vystupoval na mnoha hudebních akcích – na Mezinárodním hudebním festivalu Varšavský podzim, na festivalech ve Slupsku, Toulouse anebo Španělsku. Jako sólista koncertoval jak v Evropě, tak v USA a Asii. V New Yorku dokonce hrál v prestižní Carnegie Hall.

Kromě rodného Polska a USA, kde studoval, vystupoval v Japonsku, Číně, Francii, Španělsku, Anglii, Švédsku, Finsku, Itálii a nyní přijíždí do České republiky.

Objevuje světu polské autory

Na jaře 2016 vydal pro polský label DUX nahrávku kompletního klavírního díla významného polského skladatele Kazimierze Serockého. V rámci 57. ročníku mezinárodního festivalu soudobé hudby Varšavský podzim nastudoval Serockého Pianophonii pro klavír a elektroniku. Toto provedení se setkalo s nadšenými reakcemi publika i odborné kritiky.

Jeho repertoár má široké rozpětí od barokní po současnou vážnou hudbu a také hudbu experimentální. Na pražských koncertech představí současné polské autory.

 

Podívejte se na webové stránky: www.nrpraha.cz