„Při příležitosti březnové světové premiéry mého oratoria Ecce Homo dosáhne pro mne 82. sezóna FOK nejemotivnějšího momentu,“ uvedl José Cura, který se předloni na tři roky zhostil úlohy rezidenčního umělce Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Jde o čestnou nehonorovanou funkci, která Curu zavazuje ke spojení svého jména s určitou akcí. A to právě bude začátkem března, kdy v Praze zazní dílo, jež argentinský velikán složil už před osmadvaceti lety.

Drze tvrdil, že má talent

Že chce být skladatelem se José Cura rozhodl ve svých patnácti letech. Vzpomíná, že to bylo v roce 1979, kdy se odhodlal přijít za Carlosem Ramonem Castrem, významným argentinským skladatelem, a drze mu tvrdit, že má talent. Ten ho prý ale raději posílal hrát fotbal. Nedal se. A když si Castro poslechl několik jeho skladeb, přijal ho za svého žáka.

Svou první kompozici Cura složil ve svých třiadvaceti letech, bylo to Requiem za mír. Do pětadvaceti se živil jen komponováním. I když... Přiznává, že zas až tak výnosné to nebylo. „Vydělával jsem jen na to, abychom měli co jíst,“ vybavuje si své profesní začátky.

Psal až do roku 1990. Tehdy se totiž rozhodl zkusit nastartovat v Evropě kariéru tenora. Ještě o rok později pod jeho perem vznikla dětská třicetiminutová opera a pak dal komponování na čas vale a naplno se věnoval své dobře nastartované pěvecké kariéře.

Čekal na zázrak

Oratorium Ecce homo složil už v roce 1988. „Byl jsem vlastně ještě dítě. A jako mnoho jiných mladých skladatelů jsem dílo uložil do krabičky a čekal na zázrak, že ho v budoucnu někdo objeví,“ uvedl Cura v listopadu roku 2014.

Právě tehdy totiž měla v Českých Budějovicích světovou premiéru jedna část oratoria – Stabat Mater, skladba, která vypovídá o matce, jež se sklání pod křížem, na němž umíral její syn. „Jde o téma nadčasové a stále oslovující. Vzpomeňte si na všechny matky, které držely v náručí své umírající děti ve válečných konfliktech, či po činu jakéhokoliv atentátníka...,“ řekl tehdy novinářům a dodal, že před uvedením skladbu vůbec neupravoval.

„Během koncertu jsem byl v publiku a slyšel jsem, co všechno bych měl změnit. Druhý den jsem už seděl nad notovým papírem a začal s přepisováním celého oratoria Ecce Homo,“ vzpomíná umělec.

Jaký je výsledek? To budou mít vyznavači vážné hudby možnost posoudit na březnových koncertech v pražském Obecním domě, kde navíc Curu uslyší v roli Krista!