Tento večer spadá pod cyklus Tribute to world legends, v rámci nějž je vždy návštěvníkům připomínán odkaz výjimečných osobností světového jazzu. A tentokrát to bude právě Nina Simone.

Zpívat začala na příkaz majitele baru

Eunice Kathleen Waymonová, vystupující pod uměleckým jménem Nina Simone (1933 – 2003) je dodnes přezdívaná nejvyšší kněžkou soulu. Narodila se v Tryonu v Severní Karolině, pocházela z křesťanské rodiny. Zpívala už odmala, zpočátku v kostelním sboru. K tomu od pěti let hrála i na klavír, který později studovala na Julliard School v New Yorku. Nina totiž měla velký sen – stát se první černošskou klavírní virtuózkou.

Zpočátku si vydělávala hraním v nočních klubech Atlantic City, v jejím podání nejčastěji zněl jazz, blues a hudba lidová. Netrvalo dlouho a spolu s hraním začala na příkaz jednoho majitele baru i zpívat. A postupně se z ní místo věhlasné klavíristky stala uznávaná zpěvačka.

Nekompromisní, extravagantní, originální

Nina Simone, mimo jiné i odhodlaná aktivistka za občanská práva, byla ve svém pěveckém projevu nekompromisní, extravagantní, emocionální, originální. Výjimečný byl i její hlasový rozsah – kolísal mezi altem a tenorem, navíc s neobvyklým zbarvením. Proto není divu, že si vždy během svých koncertů, které se vyznačovaly magickou atmosférou, dokázala posluchače rychle podmanit. O tom svědčí i fakt, že se prodalo přes milion jejích desek.

Alb nahrála Nina Simone přes čtyřicet. Nejvíc se jich vydalo mezi lety 1958 – 1974.

Když Tereza Krippnerová zpívá Ninu Simone…

Největší hity Niny Simone v Reduta Jazz Clubu představí herečka, zpěvačka a moderátorka Tereza Krippnerová, která se svou dvorní kapelou The Masters zpívá od roku 2017.

Tereza se coby jazzová zpěvačka na pražské hudební scéně rychle prosazuje. A tak v reakci na pozitivní ohlasy svých posluchačů loni vydala své debutové album nazvané Out OF The Blue. Inspirované je tvorbou Elly Fitzgerald, Sarah Vaughan a právě i Niny Simone, kterou si Tereza zamilovala už ve svých čtrnácti letech.

Přijďte si songy Niny Simone v podání Terezy Krippnerové 25. ledna poslechnout!