Jan Bartoš je mezi pianisty opravdu silnou osobností, kterou charakterizuje technická virtuozita spojená s hlubokým přemýšlivým muzikantstvím. Není proto divu, že má na svém kontě mnoho úspěchů z celé řady prestižních soutěží, a že je coby interpret žádaný po celém světě.

Z muzikantské rodiny

Živit se muzikou mu bylo zřejmě předurčeno. Pochází totiž z hudební rodiny – jeho maminka učí na hudební škole, bratr a otec jsou houslisté, jeden z jeho slovenských pradědečků byl dokonce cimbálový virtuos a český pradědeček zase koncertní mistr orchestru.

Ve šlépějích svých předků se vydal i Jan, rodák z Ostravy, který začal už v pěti letech hrát na klavír. Ve dvanácti letech se přestěhoval s rodinou do Prahy, kde, jak říká, se mu otevřel nový svět. „Na prvním symfonickém koncertě, který jsem slyšel, dirigoval Jiří Bělohrávek Českou filharmonii, a na prvním klavírním recitálu, který jsem navštívil v Rudolfinu, hrál Ivan Moravec. Tehdy jsem netušil, jak tyhle dvě osobnosti v budoucnu ovlivní můj život,“ uvedl Jan Bartoš v jednom rozhovoru.

Poslední žák Ivana Moravce

Ivan Moravec (1930 – 2015) mladého umělce ovlivnil v mnoha směrech – jak lidsky, tak umělecky. Bartoš totiž na pražské AMU absolvoval doktorantské studium právě u Ivana Moravce a byl jeho vůbec posledním žákem. A jak klavírista tvrdí, studium u něj bylo velmi intenzivní.

„Ivan Moravec svoje studenty učil senzitivně poslechu, chtěl, aby cítili a slyšeli i nejjemnější detaily,“ zavzpomínal Bartoš na českého klavírního velikána s tím, že celé čtyři roky, co ho učil, se Moravec zajímal i o jeho život a rodinu. A byl ochoten kdykoli poradit a pomoct.

Poslední deska Jiřího Bělohlávka

I s Jiřím Bělohlávkem (1946 – 2017) pojil Jana Bartoše přátelský vztah. „Jan Bartoš je umělec nevšedního talentu, jenž své kvality potvrdil nesčetněkrát při mnoha příležitostech,“ chválil talentovaného muzikanta slavný dirigent, se kterým klavírista od roku 2013 spolupracoval. „Poslední léta jsem s ním trávil intenzivně a bylo to velké štěstí,“ složil Bartoš dirigentské ikoně poklonu.

S Českou filharmonií vedenou Jiřím Bělohlávkem natočil Bartoš v roce 2017 i svůj supraphonský debut (a Bělohlávkovu poslední desku) – Klavírní koncert d moll od W. A. Mozarta. Právě tahle nahrávka byla americkými hudebními kritiky zařazena mezi Best of 2017.

Nezapomenutelný jistě bude i Bartošův recitál v pražském Rudolfinu. Uslyšíte slavný Janáčkův cyklus V mlhách, cyklus B. Smetany s názvem Sny. Ze světové tvorby zazní sonáty J. Haydna a J. Brahmse.