Toto duo tvoří Mieia Fornells a Joan Miquel Hernández - dva Španělé, kteří se pro koncertování s klavírními díly určenými pro čtyři ruce rozhodli před patnácti lety.

Nejstabilnější komorní soubor současnosti

Nexus piano duo patří mezi nejaktivnější a nejstabilnější komorní soubory současnosti. Jejich repertoár je velmi rozsáhlý a díky svému expresivnímu výrazu dosahují na svém nástroji téměř až orchestrálního zvuku.

Spolupracovali na mnohých projektech, z nichž většina byla spojená s hudbou dnešní doby. Právě soudobou hudbu hraje španělské duo zřejmě nejraději. A v jejich podání je nejen kritiky, ale i veřejností velmi dobře hodnocena.

Umělce předchází atraktivní repertoár

Je proto na čase, aby se s klavíristy seznámilo i české publikum. Ostatně i ředitel Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK Daniel Sobotka se nechal slyšet, že právě španělské prostředí nabízí celou řadu pozoruhodných umělců.

„I když je možná neznáme, předchází je atraktivní repertoár. Ten je do povědomí našich posluchačů spolehlivě uvede...,“ podotkl Sobotka.

Na programu samí Španělé

Pražský koncert nabídne díla španělských velikánů. Na programu bude Manuel de Falla, v jehož tvorbě je cítit vliv španělského folkloru, který studoval. Zazní také Xavier Montsalvatge, skladatel a hudební kritik, který ve své zemi patřil mezi nejvlivnější hudební osobnosti druhé poloviny 20. století.

Třetí skladatel, jehož dílo Nexus piano duo v Praze představí, je Isaac Albéniz. Byl to mimořádný skladatel období romantismu. Jeho dílo se za hranice Španělska dostalo převážně až po jeho smrti (zemřel v roce 1909).

Granados zemřel na moři

A samozřejmě nesmí chybět katalánský skladatel a jeden z největších klavíristů přelomu 19. a 20. století Enrique Granados, od jehož úmrtí letos 24. března uplynulo přesně 100 let. Zahynul na moři, když loď, na níž se plavil z Británie do Francie, zasáhlo během první světové války torpédo německé ponorky. Granadose sice z ledové vody vytáhla posádka záchranného člunu, ale on tam opět skočil pro svou topící se ženu. Nakonec utonuli oba.

Granados, který je považován za spoluzakladatele španělské národní hudby, tvořil především klavírní skladby. K nejslavnějším patří klavírní suita Goyescas, která je inspirována obrazy Francisca Goyi. Na pražském koncertě Nexus piano duo zahraje Intermezzo z této suity.