Orchestr Mariinského divadla, který odborníci označují za jeden z nejlepších orchestrů světa, patří k nejstarším v Rusku. Jeho historie totiž sahá až do roku 1783, kdy byl založen - tehdy byl ale znám jako petrohradský Královský operní orchestr.

Skvělá pověst

Orchestr si díky vynikajícím muzikantům i skvělé interpretaci brzy získal výbornou pověst. A tak není divu, že byl vyhledávaným tělesem. Na jaře roku 1847 v petrohradském divadle spolu s orchestrem uskutečnil skladatel Hector Berlioz dva koncerty, kde na programu mimo jiné byla jeho dramatická symfonie Romeo a Julie pro sólisty, sbor a orchestr.

V provedení orchestru v petrohradském divadle také zazněla v premiérách řada oper významných skladatelů jakými byli například Čajkovskij, Rubinstejn, Mahler, Wagner. Někteří dokonce při premiérách orchestr sami řídili.

Šéfdirigentem orchestru už třicet let

Na Mariinsky Theatre Orchestra se někdejší petrohradský Královský operní orchestr přejmenoval v roce 1992. A už třicet let je jeho šéfdirigentem Valerij Gergiev, který svou kariéru nastartoval v Rusku v roce 1975, kdy coby třiadvacetiletý student Leningradské konzervatoře zvítězil v Berlíně ve vysoce prestižní dirigentské soutěži Herberta von Karajana. Ještě za studií byl angažován v leningradském Kirovově (dnes Mariinském) divadle. A ve svých pětatřiceti letech se už pyšnil postem uměleckého šéfa opery.

Zazní Debussy, Stravinskij a Čajkovskij

Orchestr Mariinského divadla pod vedením Valerije Gergieva na svých cestách zavítal už do více než třiceti zemí. V současnosti je prestižním hostem na všech velkých světových pódiích včetně Salcburského festivalu, Carnegie Hall a Metropolitní opery.

Pražský koncert ve Smetanově síni Obecního domu je součástí turné Orchestru Mariinského divadla po světových koncertních sálech. U nás orchestr nabídne díla Clauda Debussyho, Igora Stravinského a Petra Iljiče Čajkovského.