Café V lese je vršovická kavárna s fotogalerií v salónku a hudebním klubem ve sklepení. Kromě kávy nabízí hlavně kulturní program - takřka denně zde probíhají nejrůznější akce (koncerty, divadla, filmy, talkshow, bleší trhy, diskuze), které mění původně šedou kulturní tvář Vršovic. 21. dubna zde svůj nový videoklip pokřtí kapela Terne Čhave.

Kdo jsou Terne Čhave

Terne Čhave romsky znamená mladí kluci. Sedmičlenná kapela pochází z Hradce Králové a hraje už od začátku milénia. Během let se sestava několikrát obměnila, na postu harmonikáře dnes působí známý Mário Bihári, který hrával ve skupině KOA Zuzany Navarové.

Jde o  jednu z nejúspěšnějších romských skupin v Česku. A nejen to, tahle partička sklízí úspěchy i v zahradničí. Kapela koncertovala po celé Evropě od Maďarska přes Itálii, Španělsko, Německo, Belgii, Holandsko či Skotsko, jako jediná česká formace zahrála i na kultovním maďarském festivalu Sziget.

Od romské lidovky po punk

V jejich muzice jsou krom romských rytmů znát vlivy rocku, jazzu a taneční muziky. Kapela si totiž za skoro dvacet let existence prošla zajímavým vývojem. Od klasického kytarového rom-popu se přes tradiční „čardášové“ pojetí vyvinula až k tvrdšímu, téměř punkovému zvuku.

Ve všech těchto polohách si Terne Čhave dokázali zachovat klasickou romskou melodiku a temperament. Předvedou ho i na křtu a koncertu v Café v lese.