Během dvoudenní akce vystoupí žánrově unikátní skupiny z celkem 4 kontinentů. Respect hudebním fanouškům letos naservíruje elektronickou taneční hudbu z Káhiry, irácko-židovský rock´n´roll, voodoo z Haiti i hudbu Orientu a Afriky.

Ve stylově i zeměpisně pestré nabídce nebude chybět ani neznámá hudba Evropy: virtuozní francouzský hráč Valentin Clastrier představí kuriozní nástroj niněru, ovládanou klikou a klávesami.

Africké kořeny

Stejně jako v předchozích letech bude mít i letos na festivalu velký prostor hudba Afriky, kontinentu, který je historicky nejmuzikálnější částí celé planety. Zlatou éru africké hudby připomene ansámbl Bakolo Music International, který tvoří vitalitou překypující sedmdesátníci z Konga. Naopak ty nejnovější trendy představí Islam Chipsy & E.E.K. z Káhiry.

K africkým kořenům má blízko i další letošní host festivalu, zástupce Brazílie ze Sao Paula: skupina Meta Meta, která  zcela revolučním způsobem adaptuje právě spirituální písně svých předků z afrického kontinentu.

Od spoluhráče Bowieho po súfijské rituály

Hudební scénu Izraele budou reprezentovat hned dvě skupiny. I když Dudu Tassa patří k nejúspěšnějším současným hitmakerům, v projektu Iraq’n’roll se vrací k hudbě svého dědečka, kdysi hudební celebrity na dvoře iráckého krále Faisala.

Druhým překvapením bude Yossi Fine, spoluhráč Davida Bowieho i Lou Reeda, který přinese vlastní a zcela jedinečnou podobu pouštního blues.

Respect byl naším prvním festivalem, který prezentoval romskou hudbu - a zlatý hřeb letošního programu bude přímo z romské pravlasti, indického Radžastánu, odkud k nám přijede světoznámá skupina Barmer Boys, jejíž repertoár sahá od bujarých svatebních písní až po sufijské rituály.

Respect ale není pouze o hudbě. Jde o festival pro celou rodinu, o čemž svědčí bohatý dětský program. Zaujme také široká nabídka jídel z celého světa i stánky četných neziskových organizací.

 

  • Více informací zde