Koncerty tohoto festivalu, jenž letos vstoupil do 5. ročníku a je realizován i díky grantu hlavního města Prahy, se konají v Koncertním sále konzervatoře. A každý z nich dává prostor mladým nadějným muzikantům, kteří mají možnost vystoupit na jednom pódiu společně s uznávanými umělci.

Pocta Schönbergovi

V neděli 3. prosince se v rámci festivalu Kultura v srdci Prahy koná koncert nazvaný Pocta Schönbergovi. Na programu je mimo jiné Schönbergovo Kol Nidre - hebrejská modlitba pro chór a orchestr s tradičními motivy, kterou si u skladatele objednala židovská organizace v roce 1938.

Kol Nidre je součástí židovské liturgie a její slova znamenají „všechny sliby“. Schönbergova modlitba je díky mistrovským motivickým variacím a bohaté harmonii označována za nejgeniálnější Schönbergovo dílo.

3. prosince na koncertě zazní i další posluchačsky poutavá díla tohoto rakouského hudebního modernistického velikána a vystoupí celá řada umělců včetně Kvarteta Apollon, sboru Punkt, dirigenta Tomáše Hály, či akordeonistů Ladislava Horáka a Markéty Laštovičkové.

Vánoční koncert

Závěrečný koncert letošního ročníku festivalu můžete navštívit 14. prosince. Ponese se v barokním duchu, na programu jsou totiž skladby umělců tvořících v 17. století - Henryho Purcella a Marca Charpentiera.

Anglický umělec Henry Purcell (1659 – 1695) komponoval v období středního baroka a jeho hudba má jímavé kouzlo především v úžasné melodice. Francouzský skladatel Marc-Antoine Charpentier (1643 – 1704) je široké veřejnosti znám především díky své předehře k Te Deum H. 146, jež byla roku 1953 vybrána za znělku vysílání Eurovize a stala se i úvodní skladbou pravidelných vídeňských novoročních koncertů.

Známé Charpentierovo Te Deum samozřejmě nebude chybět ani na pražském Vánočním koncertě 14. prosince. Těšit se můžete na Barokní orchestr pod vedením Jakuba Kydlíčka, sbor a mladé pěvecké sólisty.