Od 12. května do 4. června nabídne festival celkem devětačtyřicet koncertů.

Zahajovací koncert je sice téměř vyprodaný, ani tak ale o něj nemusíte přijít. Letos už počtvrté si ho totiž můžete vychutnat v parku na pražské Kampě, kde bude v přímém přenosu koncert promítán na velkoplošnou obrazovku. A vstup je navíc volný.

Láska ke třem pomerančům

Na co dalšího se můžete těšit? Tak například milovníkům opery letošní Pražské jaro přináší jedno z nejslavnějších děl ruského velikána Sergeje Prokofjeva - Láska ke třem pomerančům. Opera, kterou autor napsal po své emigraci z bolševického Ruska do USA, bude 16. května uvedena v premiéře v Národním divadle. A zcela jistě půjde o velký zážitek, tohle Prokofjevovo dílo se totiž v Praze hrálo poprvé a naposledy v roce 1963!

Světové premiéry

A následovat budou další premiéry, a dokonce světové. Letošní hudební festival návštěvníkům jako první představí tři díla soudobých českých skladatelů, všechna byla zkomponovaná na objednávku festivalu. Jestliže jste příznivci hudby jednadvacátého století, určitě s koupí vstupenek dlouho neváhejte. K dispozici jsou ještě lístky na dva z těchto tří koncertů.

Z objednaných kompozic jako první 19. května zazní v podání PKF – Prague Philharmonia dílo nazvané Hypnos. Jeho autorem je český skladatel působící ve Vídni Šimon Vosečka, který říká: „Hypnos nesleduje konkrétní hudební program, jde spíš o atmosféru někde na hraně vědomí a podvědomí." Pražskou filharmonii při této příležitosti bude řídit mladý britský dirigent a vítěz prestižní soutěže v Besançonu Ben Glassberg.

24. května pak bude v rámci večera Pocta těreminu ve světové premiéře uvedena skladba Jakuba Rataje - aether. Název díla je dle autora věnováním právě exponovanému elektrickému hudebnímu nástroji těreminu, ovládanému pouze pohybem paží, dlaní a prstů hráče, který i po sto letech od svého prvního uvedení vyvolává v posluchačích úžas.

Český houslový talent

Naším tipem je také houslový recitál Milana Al-Ashhaba. Tento český interpret patří mezi mimořádné talenty. Loni v září totiž v konkurenci šedesáti interpretů do třiceti let zvítězil v prestižní soutěži Fritze Kreislera ve Vídni. Ještě předtím ale vyhrál další věhlasnou soutěž - New York Concert Artists. Na recitálu v rámci Pražského jara 29. května tohoto výjimečného houslistu na klavír doprovodí Adam Skoumal.

Závěr ve znamení orchestru z Toulouse

Mimořádné budou i dva poslední koncerty letošního Pražského jara, na nichž se se známými sólisty představí Toulouský národní orchestr, který si tak u nás odbude svůj debut. Tenhle zážitek byste si neměli nechat ujít. Už jen proto, že Orchestre National du Capitole de Toulouse je ve Francii řazen do trojice nejlepších v zemi.

Toulouští hudebníci v Praze ve svém prvním koncertu 3. června doprovodí francouzko-švýcarského flétnistu Emmanuela Pahuda, jenž je označován za jednoho z nejoslnivějších interpretů flétnového repertoáru 20. století.

O den později si pak s francouzským orchestrem zahraje další Francouz – Renaud Capuçon, který v rámci závěrečného koncertu na své vzácné housle z roku 1737 zahraje Dvořákův houslový koncert a moll.