Že kapelu Sto zvířat neznáte? Loni oslavila už 25 let své existence a žánr, který hraje, se dá označit jako ska - hudba původem z Jamajky, jež je předchůdkyní reggae.

Každý rok o jeden schod navíc

Formace Sto zvířat vznikla z někdejšího rokenrolového bandu Matěje Čecha a za svou éru odehrála už více než 1800 koncertů a festivalů. „Když jsme začínali, měli jsme opravdu raketový start, protože jsme hodně hráli,“ zavzpomínal před časem zpěvák kapely Jan Kalina a dodal: „Jenže pak šla návštěvnost lehce dolů. To nás zklidnilo a začali jsme razit politiku udělat každý rok o jeden schod navíc. Můj táta je letecký modelář a vždycky mi říkal, že čím pomaleji jdeš nahoru, tím pomaleji budeš i klesat.“

Sto zvířat si za těch pětadvacet let svého působení vydobyla nezastupitelné místo na naší hudební scéně. Prosadila se i v zahraničí. Koncertovali už například ve Spojených státech, Francii, Německu, Švýcarsku či na Slovensku.

Deska jim vyšla i v Americe

V Americe dokonce hudební vydavatelství Skoda records vydalo v roce 1996 kapele desku Druhá brada, díky jejímuž úspěchu Sto zvířat odjelo za oceánem dvě dlouhá turné.

Nejvíc hraje Sto zvířat samozřejmě v naší republice. Jejich domovskou scénou bývala Malostranská beseda, skupina hraje ale i na všech velkých festivalech, jako je Rock for People, Mighty Sounds, Hrady.cz a další. Na kontě má 9 řadových alb, v současné době osciluje mezi ska, rockabilly a swingem.

Děti si zatančí v rytmu samby

Jaký bude program „zvířecího“ dne? Nejprve v 15:00 hodin pro nejmenší publikum zazní písně z dětského alba Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách, které vzniklo v roce 2014. Skupina na něm použila pestrou směsku žánrů jako je samba, ethno, doo-wap, rockabilly, swing či vojenský pochod nebo dokonce ukolébavku...

Nostalgický Igráček v novém kabátě

A aby dětem nebylo líto, že už budou muset do školy, dostanou od kapely školní dárky - pravítka a rozvrhy. V soutěžích navíc budou moci vyhrát dnes už legendární figurky Igráčka, jejímiž autory před čtyřiceti lety byli Marie Krejchová a Jiří Kalina, otec kapelníka skupiny Sto zvířat Honzy Kaliny.

Na Střeleckém ostrově bude celé odpoledne probíhat také výtvarná dílna, kde si děti budou moci původně bílého Igráčka pod vedením zkušených lektorů pomalovat.

Večerní koncert pro velké

Večer od 19:30 hodin pak začne koncert pro „velká zvířata“, na kterém zazní kromě písniček z posledního alba kapely Sto zvířat Ministerstvo mýho nitra (2015) i nejznámější hity z více než čtvrtstoletí existence kapely - Nikdy nic nebylo, Dáma s čápem nebo Nejkratší cesta.

Sto zvířat vystoupí v základní devítičlenné sestavě, doplněné o tři vokalistky.

 

Podívejte se na webové stránky: www.letnak.cz