Young Adult je literatura pro náctileté, tedy zhruba kategorie 12 – 18 let. Vznikla už v 19. století, za její zlatou éru se považují 70. a 80. léta. A dnes slaví obrovský boom.

Tohle literární odvětví zahrnuje různé žánry, od sci-fi a fantasy přes drama, romantické povídky a romány, dystopické romány jako například Divergence Veroniky Rothové nebo Hunger Games Suzanne Collinsové. Často tyto romány řeší i závažná témata, jako je LGBT tematika, rozvod rodičů, smrt…

Setkání s žánrem young adult

A právě pro příznivce young adult je tu už čtvrtým rokem speciální literární festival – Humbookfest, jenž představí nejen skvělé zahraniční a české autory young adult literatury, ale i další inspirativní osobnosti včetně muzikantů, výtvarníků, redaktorů nebo knižních blogerů a booktuberů, kteří ovlivňují české literární dění. Ze známých autorů letos pozvání přijali například Jay Kristoff, Mary E. Pearson, Theo Addair, Kateřina Šardická, Anna Musilová, Pavel Callta, Raego, Jan Mühlfeit, Veronika Kašáková nebo Alžběta Bílková.

Znáte Avengers?

Diskuze a setkání se budou týkat například oblíbených snímků Marvel Universe, tedy Avengers. Marvelovské superhrdiny dnes zná díky filmům opravdu každý. Ale kde se vzali? Jaké jsou jejich osudy? Kdo jsou ti, jejichž filmy se teprve chystají? Jaké jsou rozdíly mezi filmem a komiksem a jak se vzájemně ovlivňují? To vše návštěvníkům přiblíží Petr Litoš a Jiří Pavlovský z nakladatelství CREW.

Jak napsat dobrou knihu

Další povídání se bude věnovat tomu, jak napsat dobrou knihu a třeba si i pomoct k vítězství v literární soutěži Hvězda inkoustu. Besedovat budou všechny vítězky Hvězdy inkoustu Alžběta Bílková, Kateřina Šardická a Petra Podolová a redaktor nakladatelství Fragment Vojta Záleský. Přednášet i radit bude spisovatel Míla Linc, který už deset let vede v Městské knihovně v Praze literární dílny a literární tvorbě se jako knihovník věnuje i teoreticky.

Převlečte se za hrdinu

A protože k young adult patří také cosplay, tedy převlékání se za oblíbené hrdiny, bude se letos opět soutěžit o nejlepší kostým celého Humbookfestu. Soutěžící se na festivalu vyfotí a snímek pověsí na nástěnku. Vyhlašovat se budou dva výherci – jednoho vybere pořadatelský HumbookTeam a toho druhého porota profi cosplayerů.

Na návštěvníky čeká také bohatý doprovodný program v podobě workshopů, Humbook dílny, fotokoutků, festivalové hry nebo dokonce střelby z kuše!