Slam poetry je specifický styl básnickozpívaného přednesu. Vznikl ve Spojených státech v druhé polovině 80. let. Za zakladatele slam poetry je považován chicagský básník, původním povoláním zedník, Marc Smith.

Lidé si tento žánr často pletou se stand up komedií, od té se ale odlišuje zapojením básnických prvků. Připomíná tak vlastně rap bez hudebního podkresu. Přednášený text může být předem připravený, eventuálně přímo na jevišti čtený, nebo může být báseň improvizována na místě. Obsah výstupu by však měl být vždy autorský.

Slam poetry u nás

Za zmínku stojí, že u nás byl roku 2003 v rámci olomouckého literárního festivalu Poezie bez hranic uspořádán první ročník mistrovství republiky ve slam poetry, jehož iniciátory byli básníci a spisovatelé Jaromír Konečný a Martin Reiner a literární teoretik Miroslav Balaštík. Od té doby se koná pravidelně. Vítězové regionálních kol se nakonec potkají ve finále, dlouhou dobu konaném v brněnském klubu Fléda.

Mimo to jsou pravidelně pořádána exhibiční vystoupení a slamerské dílny v městech po celé České republice, nebo na festivalech, například na Colours of Ostrava či festivalu Pohoda.

Exhibice na křtu

Seznámit se se slam poetry můžete třeba také na křtu nové knihy Mistra ČR ve slam poetry 2017 - Dr. Filipitche. Co se bude dít? Zazní nejlepší Filipitchovy fláky v podání ostatních slamerů, pak se bude konat tzv. jukebox - Filipitch zadá slamerům texty, které má od nich nejraději (včetně nových kusů).

A kdo že je tajemný Dr. Filipitch? Tento slamer se vlastním jménem jmenuje Filip Koryta a pochází ze Sokolova. Je to finalista Mistrovství ČR 2016 a 2017 a Mistr České republiky v Duo slamu 2017, krom toho také textař a hudebník (skupiny diCaprio, Friday a Glajstr Duo), moderátor, básník (sbírky Chlípnost a S tebou a bez tebe), divadelník (soubor Amceth) a prozaik.

Svahilec a ti druzí

Kromě něj vystoupí v Kasárnách Karlín další slavní čeští slameři, například Tukan, Švéd, Šárka anebo ikona žánru - Anatol Svahilec, vlastním jménem Václav Šindelář. Ten do vod slam poetry vstoupil na jaře 2014 a ve stejném roce vyhrál i mistrovství České republiky v této disciplíně. Jako první performer reprezentoval Českou republiku na mistrovství Evropy ve slam poetry.