Kniha o českém kosmickém programu, která se v originále jmenuje Spaceman of Bohemia, už spatřila světlo světa. Vyšla v USA, kde autor žije od svých patnácti let a vzbudila nebývalý zájem. Slovy chvály na tuhle sci-fi novelu pěl například britský Guardian, či americké deníky Financial Times a New York Times, který dokonce Kalfařovi předvídá hvězdnou kariéru.

V patnácti emigroval do USA

Jaká byla Kalfařova cesta k této prvotině? Dlouhá a trnitá. Autor se narodil v Praze, kde také do svých pěti let vyrůstal. Po rozvodu rodičů pak dětství trávil se svou maminkou v Lounech, často také jezdil za prarodiči na nedalekou vesnici.

Když mu bylo jedenáct, matka se odstěhovala na Floridu, o čtyři roky později tam nakonec po letní návštěvě zůstal i on. Začal v Americe chodit do školy, absolvoval tam střední školu a po škole se živil jako číšník či si vydělával za kasou v obchodním řetězci Target.

Štěstí v podobě stipendia na univerzitu

Štěstí se na něj usmálo v roce 2012, kdy získal stipendium na Newyorskou univerzitu, která ho přijala do programu tvůrčího psaní. A na přednáškách amerického spisovatele Safrana Foera ho napadl příběh o kosmonautovi Jakubovi Procházkovi, který se vydává na čtyřměsíční průzkumnou misi do vesmíru.

Když knihu dopsal, trvalo mu rok, než sehnal literárního agenta. I to se mu nakonec podařilo a díky Mary Spenceové, literární agentce ze společnosti Janklow & Nesbit se o práva začalo přetahovat hned několik vydavatelství.

Autorská práva za 10 milionů

Knihu nakonec vydalo nakladatelství Little, Brown and Company, které Kalfařovi za román zaplatilo v přepočtu téměř 10 milionů korun. „Díky tomu se teď mohu naplno věnovat psaní. O tom jsem snil celý život,“ uvedl autor.

V Česku se na pultech knihkupectví román, díky kterému se Kalfař do své rodné země vrátí, potřetí za 13 let, objeví 5. června. S autorem se můžete osobně potkat o několik dnů dřív v Centru současného umění DOX, kde ho bude zpovídat Petr Vizina.