Khamoro, který v Praze probíhá už od roku 1999, je nejznámější romský festival na světě. Za těch dvacet let si ho nenechalo ujít okolo 150 tisíc návštěvníků nejen z Česka, ale i z USA, Kanady či Jihoafrické republiky.

Vystoupí i zahraniční kapely

Každoročně festival představuje bohatství romské kultury – od hudby, přes výtvarné umění, historické výstavy, až po odborné konference. Ne jinak tomu bude i letos.

Festival v neděli 27. května na Střeleckém ostrově zahájí akce nazvaná Khamoro party na Vltavě, která je pro návštěvníky zdarma. Uslyšíte romskou hudbu v podání tří skvělých uskupení.

Koncerty tradiční romské muziky pak můžete navštívit i 31. 5. a 1. 6. v divadle La Fabrika, kde své umění předvedou soubory z Maďarska, Španělska, Makedonie, Ruska, Portugalska, či Rumunska. I Česká republika bude mít své zastoupení – pro tento koncert se spojili ti nejlepší hudebníci, kteří za dvacet let na Khamoru vystoupili.

Tři světové gypsy star na jednom pódiu

Nejočekávanějším hudebním vystoupením letošního ročníku Khamora pak bude koncert tří největších světových hvězd gypsy jazzu a swingu. Na jednom pódiu se totiž potkají Holanďan Stochelo Rosenberg a francouzští mistři Angelo Debarre a Tchavolo Schmitt.

Tito tři excelentní hudebníci spolu hrají zcela výjimečně. Naposledy si společný koncert střihli před deseti lety v newyorské Carnegie Hall.

Jako host tohoto unikátního koncertu, který se uskuteční 28. května v pražském Divadle Hybernia, se představí neméně skvělý holandský akordeonista Ludovic Beier.

Na programu je i módní přehlídka

Khamoro ale nebude jen o hudbě. Během této akce se můžete seznámit také s romským tancem, či divadlem, chystá se rovněž filmová projekce, i odborné semináře a konference.

Letošní jubilejní ročník dokonce nabídne i pohled do světa módy inspirované romskou kulturou. Unikátní fashion událost se odehraje v galerii Mánes 29. května od 20:00 hodin a bude pod taktovkou Romani Design – prvního mezinárodně úspěšného studia svého druhu. Kolekce oděvů, které zajímavým způsobem propojují módní trendy s romskými tradicemi, předvedou romské i neromské modelky.

 

Více informací včetně podrobného programu na www.khamoro.cz