Balet P. I. Čajkovského Louskáček patří mezi stálice klasického repertoáru baletních souborů. Od své premiéry v roce 1892 prošel mnohými změnami v dramaturgickém i choreografickém pojetí, přesto pohádka o holčičce Mášence a jejím kouzelném vánočním dárku – louskáčku na ořechy, který se v její fantazii promění v krásného prince, zůstává stále oblíbená.  

Balet vznikl na motivy pohádky E. T. A. Hoffmanna a po celém světě je symbolem vánoční atmosféry. A proto se přímý přenos z Moskvy koná právě 23. prosince…

O divadle

Bolšoj balet, který představení odehraje, je součást nejslavnějšího moskevského divadelního domu. Bolšoj těatr, což v překladu znamená Velké divadlo, se nachází v samém centru Moskvy. Divadlo bylo postaveno v roce 1825 a specializuje se hlavně na balet a na operu.

Účinkují zde jen ti nejlepší ruští umělci a k vidění jsou zde takové skvosty, jako například opera Ruslan a Ludmila od M. Glinky, Boris Godunov od M. Musorgského či Čajkovského balet Evžen Oněgin. Zvláštní pozornost si jistě zaslouží právě také Louskáček.

Přenosy do kin

Bolšoj balet se zapojil do projektu živých přenosů do kin a hned po známých operních přenosech z Metropolitní opery je globálně druhým nejnavštěvovanějším mezi přenosy do kin. Hlavní ingrediencí úspěchu projektu je nepřekonatelná interpretační bravura tanečnic jako je Olga Smirnova, Jevgenie Obrazcová, Maria Alexandrová, nebo ukrajinská rodačka Světlana Zacharová. Neztratí se ale ani jejich mužští partneři Michail Lobukin, Ruslan Skvorcov, či historicky první americký tanečník v souboru, David Hallberg, který přešel do Bolšovo z ABT.