Sbor s Národním divadlem spolupracuje dlouhodobě. Dokonce už od roku 1936. Od té doby Kühňata pravidelně obsazují dětské role a dětské sbory na všech scénách Národního divadla, včetně právě Státní opery. Děti tak mají možnost stát „na prknech, co znamenají svět“, a motivuje je to k dalšímu zpívání.

Jeníček a Mařenka

Opera na námět oblíbené pohádky bratří Grimmů Jeníček a Mařenka je dílem romantického skladatele Engelberta Humperdincka. V originále se jmenuje Hänsel und Gretel. Poprvé byla uvedena ve Výmaru 23. prosince 1893 dirigentem a později skladatelem Richardem Straussem.  Titul čekala hvězdná dráha, už v roce 1905 byl uveden v newyorské Metropolitní opeře.

Mezi operou a cirkusem

Operu Jeníček a Mařenka režíroval Matěj Forman, který se uvedl hlavně jako spoluautor magických scénografií pro inscenace Kráska a zvíře, Dobře placená procházka a Čarokraj. V minulých letech je s velkým úspěchem uvedl v Opeře Národního divadla spolu se svým bratrem Petrem, se kterým dohromady tvoří Divadlo bratří Formanů.

Matěj Forman se ve své operní režii nezpronevěřil svému „cirkusáckému“ základu, jeho pojetí operu sbližuje s tradicí kočovného divadla, potulných komediantů, kteří s příběhem putují po celém světě. Krom zpěvu se v Jeníčkovi a Mařence diváci dočkají také akrobacie. Hlavním tématem je ale pohádka – jde o rodinné představení se vším všudy. Malé diváky jistě zaujmou právě i dětští sboristé z Kühnova dětského sboru. Opera je uváděna v češtině, v představení jsou použity české a anglické titulky.