Letní Letná je jedinou přehlídkou svého druhu a rozsahu v České republice a okolních zemích. Festival se poprvé konal v roce 2004 a během čtrnácti let se stal nedílnou součástí nejen české, ale i evropské kulturní mapy - stal se akcí, která u nás nemá obdoby.

Francouzští hosté

Festival už tradičně návštěvníky seznamuje se zahraničními i domácími soubory nového cirkusu, pohybového divadla či klaunerie, ale také s dětskými představeními a dílnami.

Letos přijedou zajímaví hosté z Francie. Například soubor Bêtes de foire - petit theatre de gestes, který ve svém malém rodinném šapitó kombinuje klaunskou komiku, žonglování, kouzla i loutky. Festival představí i soubor Akoreacro, který do Prahy přiveze svou novinku Dans ton cœur, ve kterém se propojí akrobacie, humor, pouťová poetika a živá hudba.

Uvidíte také soubor Baro d’Evel Cirk Cie s představením Bestias nebo Cirque Inextremiste s novým představením Extensions.

Domácí želízka v ohni

Z českých umělců na Letnou dorazí například známí Bratři v tricku anebo Vít Neznal se svou inscenací Chyba. Tanečně-akrobatický kus na motivy knihy Richarda Bacha Jonathan Livingston Racek představí v premiéře Losers Cirque Company. Loutkového Robinsona zase přiveze jihočeský loutkář Víťa Marčík.

A kultovní VOSTO5 zahraje svůj legendární, neustále se měnící improvizovaný kabaret. Češi se postarají i o dopolední a odpolední program dětských představení, vystoupí například divadlo LokVar.

O hvězdách a lidech

Jedno představení také vzniká speciálně pro festival. Jmenuje se De Nova Stella a představí se v něm více než 30 artistů, klaunů, tanečníků a muzikantů z České republiky i ze zahraničí. Povede je geniální klaun a artista Daniel Gulka z francouzského souboru Cahin-Caha, který na festivalu také již šestkrát vystoupil. Slavností zahájení je inspirováno dílem astronoma Tycha de Brahe, který objevil, že nebe není pevné a neměnné, ale že se neustále mění - jako my, jen v jiném měřítku.

Festival evropského formátu

Pro roky 2015 - 2018 získala Letní Letná značku EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, kterou iniciovala organizace European Festivals Association. Celkově byly v Evropě vybrány na základě hodnocení odborníků a mezinárodní poroty festivaly z 31 zemí.

Festival se koná pod záštitou radního hlavního města Prahy Jana Wolfa a byl podpořen víceletým grantem hlavního města Prahy.