Loutkové divadlo má v našich zemích dlouhou tradici pocházející už z dob národního obrození se slavnými loutkáři jako byl Matěj Kopecký. O tom, jak skvělí jsou jeho dnešní následovníci a o tom, že loutky nepatří do muzeí, se můžete přesvědčit na 28. ročníku přehlídky českých loutkářů - Přeletu nad loutkářským hnízdem.

Tradice tradičně

Loutkářskou tradici v divadle Minor představí například pražský soubor Handa Gote se svým Johanem doktorem Faustem. Jde o rekonstrukci představení z druhé půli 19. století, které Handa Gote hrají se sadou loutek, vyrobených dobovými technologiemi podle figur loutkářských rodů Karfiolů, Maiznerů a Nováků. Napodobují dobové svícení i ozvučení.

Hru nastudovali typickým hlasovým projevem tehdejších herců, tzv. pimprláčtinou. Hraje se kompletní text, který sepsal Jindřich Veselý podle Fausta Antonína Lagrona a dalších lidových loutkářů. Jde o českou loutkovou tradici v nejčistší možné podobě.

Kdyby Česko mělo moře…

Nikoliv českým loutkářstvím, ale českou historií se zabývá inscenace Čechomoří Malého divadla z Českých Budějovic. Jde o autorskou inscenaci o naší lásce k moři a o snech českého národa k výročí 100 let republiky.

V roce 1975 podal Ing. Karel Žlábek zlepšovací návrh v podobě do detailů propracovaného projektu rychlostní železnice, která by podzemním tunelem spojovala České Budějovice s Jadranem. Tunel by ústil na umělém mořském ostrově Adriaport vybudovaném z materiálu vykopaného hloubením tunelu, který se měl stát majetkem československého státu. Ale jeho příběh začíná mnohem dřív – vždyť už Shakesperare obdařil Čechy mořem.

Loutkáři z celé republiky

Další inscenace přivezou loutkáři z divadla DRAK z Hradce Králové, plzeňské divadlo ALFA, studenti z pražské Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, loutkáři z brněnského CED a samozřejmě se představí i herci a loutky z hostitelského divadla Minor.

Doprovodný program

Pro malé návštěvníky je připraven také program na volné chvíle mezi jednotlivými představeními. V prostoru Galerie to bude pod hlavičkou Studia DAMÚZA workshop s názvem Výroba loutek z přírodních materiálů, v pasáži pak  tzv. loutkoviště souboru Waxwing company. Najdete tu pět originálních samostojných konstrukcí pro loutkové divadlo s různými kulisami a sadou loutek určených do veřejného prostoru, otevřených ke hře a rozvíjení fantazie celé rodiny.

Kdo získá Erika?

Na přehlídce je už tradičně udílena Cena Erik za nejinspirativnější loutkářskou inscenaci uvedenou v předchozí divadelní sezóně. Předána bude po posledním představení přehlídky.

Přehlídka Přelet nad loutkářským hnízdem se koná díky podpoře hlavního města Prahy.