Festival, který má letos už 4. ročník, si klade za cíl ukázat rozmanitost současných ilustrací, jež podle organizátorů akce už nejsou zdaleka jen výsadou knih. Narážíme totiž na ně i v médiích, v online i offline komunikaci, či v produktovém designu.

A tak se na LUSTRu setkávají profesionálové i volnočasoví tvůrci, kteří se tak navzájem inspirují a společně návštěvníkům prezentují svou autorskou tvorbu, nezatíženou komerčním zadáním.

Sdílené know-how a aktuální trendy

Letošní ročník svou koncepcí klade větší důraz na sdílení profesního know-how, na aktuální trendy v ilustrátorské a kreslířské tvorbě s propojením a přesahy do jiných uměleckých oborů. Současná ilustrace reaguje i na sociální a celospolečenská témata a právě na tuto část tvorby vybraných umělců se festival, na němž budou mít návštěvníci možnost shlédnout díla téměř padesáti autorů, zaměřuje.

Letošní novinky

Festival, jehož partnerem je hlavní město Praha, tento rok nabídne i pár novinek. Například takzvané talks - inspirativní formát, během kterého má profesionál hodinu na to, aby představil svou práci včetně veškerých přešlapů a úspěchů jeho kariéry.

Další novinkou bude ilustrátorská pecha kucha, která slouží zejména k představení letošních vystavujících a měla by zajímat všechny, kteří se chtějí na poli současné ilustrace zorientovat a seznámit se s novými ilustrátory pro vlastní projekty a zakázky.

Doprovodný program

Chybět nebude ani promítání animovaných světových i českých krátkých filmů, přednášky, různé diskuze, tvůrčí workshopy, koncerty či dílny pro děti. V rámci retrospektivní sekce budou mít návštěvníci možnost zavzpomínat na dílo Jiřího Trnky.