13. ročník festivalu Malá inventura není jen dalším ročníkem festivalu živého umění. Minulý ročník festivalu nového divadla mimo jiné přinesl odvážnou koncepci festivalového centra umístěného v přízemí Veletržního paláce, pro které se vžil familiérní název HNÍZDO. V tomto roce se organizátoři rozhodli festivalové HNÍZDO ještě více „vyladit“ na potřeby festivalu a jeho návštěvníků. „Tento rok se podařilo dosáhnout ideálního propojení výtvarného a performativního pojetí festivalového centra“, říká iniciátorka a spoluautorka koncepce Šárka Zahálková.

HNÍZDO je ideálním meetingpointem pro festivalové hosty, nabízí bohatý doprovodný program a rovněž plní funkci výtvarného objektu s hravou zimní tematikou. Zkrátka nepřijdou ani děti, pro které je v Hnízdě připraveno velké množství zábavných aktivit, a to zdarma. „Přijďte se koulovat do Hnízda, možná i zalyžovat, zn.: u nás nezmrznete!“, zve všechny milovníky zimy Šárka Zahálková.

Říše zvířat, foto: Jan Dvořák„Pozornosti diváků by rozhodně nemělo uniknout slavnostní zahájení festivalu v divadle Archa, kde se představí audio-vizuálně fascinující mezinárodní projekt Trumpets in the Sky. Letos jsme se zaměřili i na tzv. Novou krev na scéně s cílem konfrontace s již zavedenými umělci či projekty, které tradičně bodují na domácích a zahraničních scénách.  Inventarizace je tedy letos opravdu důsledná. K festivalu letos patří i tour legendárního divadla Krepsko napříč regiony“, prozrazuje ředitelka festivalu Adriana Světlíková.

Tvrdí-li se, že třináctka přináší překvapení, platí to pro festival Malá inventura dvojnásob. Organizátoři festivalu ve spolupráci se Studiem ALTA si pro diváky jedno takové připravili na sobotní večer, kdy bude slavnostně otevřen nový nezávislý prostor pro současné živé umění v Praze!

Malá inventura již tradičně patří k zásadním událostem mezi divadelními festivaly v ČR. Pravidelně ji navštíví desítky promotérů ze zahraničí i z regionů ČR, aby si vybrali z toho nejzajímavějšího, co se na poli nového divadla urodilo za právě uplynulý rok. Nadcházející třináctý ročník opět slibuje mimořádně kvalitní produkcí současného divadla i bohatý doprovodný program, jehož centrem se na sedm únorových dní stane festivalové HNÍZDO ve Veletržním paláci. Svěcení jara, foto: Dita HavránkováNa pražskou přehlídku navazuje Malá inventura Jičín a Opava a dále Ozvěny festivalu v rámci celorepublikové sítě regionálních partnerů.

Na přehlídce nového divadla Malá inventura probíhajícím od 19. do 25. února v Praze se diváci mohou těšit celkem na 33 akcí. Podrobný program festivalu je k dispozici na www.malainventura.cz.

Hlavním pořadatelem festivalu je Nová síť – český kulturní network. Domovskými scénami a organizacemi 13. ročníku festivalu Malá inventura jsou Studio ALTA, Divadlo Archa, Art Prometheus, Ponec – divadlo pro tanec, MeetFactory, Motus - produkce divadla Alfred ve dvoře, Experimentální prostor NoD, Studio Hrdinů a Veletržní palác (NG).