Organizátoři navazují na slavnou akci z roku 1981. Parta převážně mladých umělců tehdy uspořádala výjimečnou výstavu soch a plastik ve dvorcích Malé Strany. Z napůl ilegální akce vznikl i film, promítaný v kinech. 

Na malostranských dvorcích tehdy vystavovali jinde nepovolení autoři jako K. Gebauer, Č. Suška, M. Jetelová, Ivan Kafka a další. A na jejich počest ožívají dvorky i nyní.

Výtvarno a další

Celkem na patnácti dvorcích bude k vidění současné výtvarné umění pod kurátorským vedením Blanky Neprašové a Richarda Bakeše za galerii Berlinskej model. Vystavovat bude například  Kurt Gebauer, Jan Trejbal, Eliška Perglerová, Ilona Janáčková, Lenka Hotmarová anebo Viktor Fuček.

Jako doprovodný program se pak chystají autorská čtení a koncerty klasické hudby zaštítěné iniciativou zvanou Vážný zájem, která pořádá koncerty vážné hudby v soukromých bytech a na velmi netradičních místech.

Vnitřnosti města aneb pohled za kulisy

A proč právě dvorky? „Dvorky jsou takové vnitřnosti a niternosti města. Kdekoli, na Malé Straně obzvláště, chodíme kolem domů jako kolem kulis, za které nevidíme. Rádi bychom proto provedli Malostranské dvorky – tak se jmenuje nový projekt, který  otevře dvorky nejen veřejnosti, ale také kulturním zážitkům,“ vysvětluje Ondřej Kobza, který je šéfem pořádajícího spolku Piána na ulici.

Katalogy s mapkou budou umístěny na Malostranském náměstí u tramvajové zastávky v místě bývalého parkoviště.