Vytvořit místo, kde by se lidé cítili dobře. To bylo hlavním cílem ateliéru monom, který se ujal návrhu interiéru nové podoby této pražské sídlištní pobočky. A tak architekti vymysleli, že se knihovna, kterou najdete v objektu bývalé mateřské školy v ulici Generála Janouška, bude podobat velkému obývacímu pokoji plném přírodních barev a materiálů.

Jako útulný obývák

A skutečně. Po rekonstrukci, jejíž náklady se vyšplhaly na 3, 7 milionů korun, je prostor knihovny maximálně otevřený, prosvětlený, útulný. Pohodlně se tu můžete usadit na pohovku pod okny, nechybí moderní nábytek, nová světla, knihovna návštěvníkům nabízí i více dalších míst k sezení a dětský koutek oddělený od ostatních prostor posuvnou stěnou. A v letních měsících návštěvníci jistě uvítají i novou terasu za budovou knihovny.

Ani na stěny se při rekonstrukci nezapomnělo, na některých je na šedém podkladu vyobrazen motiv mostu. Architekti totiž považovali za důležité, aby stavba měla vztah k místu, ve kterém se nachází. „Proto jsme navrhli tento drobný vzor. Když se bude návštěvník na zeď dívat zdálky, uvidí jen šedivou zeď. Ale když se přiblíží, rozpozná genia loci,“ uvedl architekt Igor Hobza.

Nejen knihy

Co může čtenářům nově otevřená pobočka nabídnout? Více než 7 000 knih nebo časopisů či audionosičů k zapůjčení, a to jak pro dospělé, tak i pro děti. Samozřejmostí je připojení k wifi a dostatečný počet zásuvek.

I pro tuto pobočku se do budoucna chystá celá řada kulturních a vzdělávacích akcí. „Dopoledne plánujeme nabídnout zajímavý program školám, odpolední aktivity se zaměří na seniory, které bychom pomocí různých témat chtěli propojovat s dětmi a mladými lidmi. Například při praktické pomoci v používání chytrých technologií. Díky spolupráci s Novou školou tu také bude pravidelně probíhat doučování, oblíbené i na dalších pobočkách Městské knihovny v Praze,“ přibližuje aktivity vedoucí knihovny Černý Most Klára Gráfová s tím, že zájemci si můžou v knihovně uspořádat i vlastní akce.