Nejpůjčovanější knihou roku 2017 jsou, stejně jako v mnoha předchozích letech, Žítkovské bohyně Kateřiny Tučkové. Je to skvěle napsaný román, ve kterém se hlavní hrdinka prostřednictvím studia fenoménu bělokarpatských bohyní vyrovnává s vlastní minulostí.

Druhé a třetí místo zaujímají bestsellery

Na druhém místě se ne příliš překvapivě umístila humoristická kniha – Stoletý stařík Jonase Jonassona, jehož hrdina, Alan Karlsson, obyvatel domova důchodců v jednom švédském městečku, se v den svých stých narozenin rozhodl zmizet. Autor líčí bláznivý útěk i předchozí Alanův život, který se bizarně prolínal s událostmi 20. století.

Na třetím místě se umístila detektivka Volání kukačky Roberta Galbraitha, jehož díla zaujala i osmou a devátou příčku A v top ten literatury pro dospělé.

A co čtou děti?

V dětských knihách vede komiks podle slavného kresleného seriálu Simpsonovi, za ním série knih o vílách. Na prvních místech se umístily i Petiškovy Staré řecké báje a pověsti, oblíbený je také Harry Potter.

V sekci e-knih, jejichž půjčování knihovna také nabízí, vedou divadelní hry – Shakespearův Romeo a Julie, Molierův Lakomec anebo Čapkova hra R.U.R.