Městská knihovna v Praze byla v letošním roce zavřená o něco déle, než jsou její návštěvníci zvyklí. Zaváděla se zde totiž nová technologie RFID na půjčování knih. Novinkou tedy je, že knihy si už půjčujete sami.

Samoobsluha

Obsluha zařízení je velmi jednoduchá, tak se nemusíte ničeho bát. Je to podobné jako při práci se samoobslužnou pokladnou v obchodě, nebo při výběru peněz z bankomatu. Knihy jsou totiž vybaveny speciálními čipy.

Velkou výhodou je, že výpůjčky jsou mnohem rychlejší a načítá se více svazků najednou. A kdo si přeci jen nebude jistý, nemusí zoufat. Zaměstnanci knihovny budou kdykoliv k dispozici a rádi pomohou a poradí.

PIN pro bezpečnost

Nové služby vyžadují i nová bezpečností opatření. Jaká? K přihlášení potřebujete PIN kód, který odpovídá datu vašeho narození. Pro zvýšení bezpečnosti si jej můžete změnit ve svém čtenářském kontě.

Na závěr procesu pak dostanete potvrzení o proběhlých výpůjčkách. A to budˇ emailem, nebo v podobě tištěné stvrzenky – jak si budete přát. Pokud nebudete chtít, nemusíte využít žádnou možnost.

Jako novinka je automatická zpráva na konci dne s úplným denním výpisem čtenářského konta. Pokud zprávu nebudete chtít dostávat, odhlásíte si odběr ve čtenářském kontě v sekci Zasílání zpráv.

Hudba budoucnosti

Knihovna má další nápady, jak dále rozvíjet služby, které přinesou všem čtenářům a návštěvníkům určitý komfort. Například se inspirovala v Německu nebo Skandinávii, kde využívají samoobslužná zařízení i pro vrácení knih a navíc mají rovnou knihovny bez knihovníků. Jsou to tzv. Chytré regály, které jsou něco jako boxy pro vyzvedávání zásilek.

Je to jistě dobrý nápad, když někdo nestíhá otevírací dobu, ale přece jen knihovna je místem pro setkávání a knihovník nebo knihovnice je její duší. To platí a snad ještě dlouho platit bude.