Je všeobecně známo, že knihy mají pozitivní vliv na rozvoj dětského vnímání, pozornosti, paměti, či tvořivosti. Je rovněž prokázáno, že čtoucí děti lépe prospívají ve škole. Nejen proto se knihovny malému čtenáři věnují dlouhodobě.

Volnočasové aktivity i akce pro školy

Běžná nabídka činností na podporu četby a rozvoje kreativity dětí v pražské Městské knihovně zahrnuje na tento rok jak akce pro školy, tak i aktivity volnočasové, připravené tak, aby si je mohli užít děti i jejich rodiče.

Co tedy knihovna letos zájemcům v rámci projektu Dítě a kniha nabídne? Například pravidelná čtení, storytellingy, celoroční sledování příběhů v rámci programů Jak rostu s knihou, Lovců perel nebo Knížkohraní.

Nebudou chybět ani divadla, filmové projekce snímků inspirovaných knihami, či kombinované programy akcí jako je Pražská muzejní noc, festival Děti, čtete? nebo Velké knižní čtvrtky.

Děti čtou stále méně. Dá se to změnit?

V rámci tématu se knihovna bude rovněž věnovat faktu, že děti čtou stále méně a obsah vnímají pouze povrchně. A to i přes veškerou snahu dospělých to změnit.

Dá se to vůbec nějak změnit? A je třeba to změnit za každou cenu? Nejde pouze o přirozený vývoj? To jsou otázky, na které bude Městská knihovna hledat odpovědi při veřejné debatě o čtení dětem pro děti

Průzkum a první ochutnávka Káji Maříka

Knihovna chce svým malým návštěvníkům také víc naslouchat. Průzkum, který je zaměřen právě na názor a čtenářské potřeby dětí, by měl prý nasměrovat pozornost instituce na služby (včetně vybavení nebo fondů), které jsou z pohledu nejmenších příznivců knihovny důležité.

E-knihovna pak nabídne dětskou edici s výběrem titulů, které byly u dětí oblíbené v minulých dekádách, aby si dnešní dospělí mohli zavzpomínat. První ochutnávkou je letošní vydání Káji Maříka.